Ministru israelian: Planul de pace al Administraţiei Trump va fi „pericol pentru existenţa Israelului”

Planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump va fi un „pericol pentru existenţa Israelului”, afirmă ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, după ce consilierul prezidenţial american Jared Kushner a declarat că proiectul se va concentra pe reconfigurarea frontierelor.

Jared Kushner, ginerele preşedintelui SUA Donald Trump, consilier prezidenţial pentru Afaceri politice şi emisar pentru Orientul Mijlociu, a declarat într-un interviu acordat ediţiei de limbă arabă a postului tv Sky News că planul de pace pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian va fi prezentat după scrutinul parlamentar din Israel şi va propune „soluţii realiste” care vor avea „un impact economic larg” asupra regiunii.

„Planul de pace american este foarte detaliat şi se concentrează pe delimitarea frontierelor şi pe furnizarea de soluţii la principalele probleme care sunt controversate; va fi un plan adecvat actualei situaţii de pe teren”, a declarat Jared Kushner, potrivit site-ului IsraelNationalNews.com, afirmând că ţările arabe susţin direcţia politică a proiectului elaborat de Washington.

Ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, liderul formaţiunii naţionaliste Noua Dreaptă, a reacţionat vehement la declaraţiile lui Jared Kushner. „Acordul Secolului va fi dezvăluit de Trump imediat după alegerile din Israel şi va utiliza aceeaşi paradigmă eşuată care ne-a adus peste 1.000 de morţi şi mii de atacuri cu rachete. Acest plan prezintă un pericol clar şi imediat pentru existenţa Israelului”, a declarat Naftali Bennett, citat de cotidianul Times of Israel.

Administraţia Donald Trump a finalizat elaborarea planului de pace pentru încheierea conflictului israelo-palestinian. Proiectul denumit „Acordul secolului” are între 175 şi 200 de pagini, iar la documentul complet au acces doar mai puţin de cinci persoane. Planul de pace nu va fi prezentat public înainte de scrutinul parlamentar programat în Israel pe 9 aprilie. Preşedintele Donald Trump a fost consultat şi ţinut la curent cu activităţile de elaborare a acestui plan de ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, de consilierul politic Jared Kushner şi de emisarul special pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt.

Ministrul israelian al Justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat, la sfârşitul anului 2018, că planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump este „pierdere de vreme”. „Distanţa între poziţiile israelienilor şi palestinienilor este prea mare. Nu văd niciun mod prin care să apropiem aceste poziţii acum”, a declarat Ayelet Shaked, conform publicaţiei The Jerusalem Post. „Eu, personal, cred că (planul de pace -n.red.) este o pierdere de vreme. Deşi vreau pacea mai mult decât oricine altcineva, cred că sunt doar mai realistă, ştiu că în viitorul apropiat nu este posibil. Dar să vedem ce vor oferi Statele Unite”, a spus Ayelet Shaked. Întrebată dacă i-ar spune preşedintelui Donald Trump să nu îşi „piardă vremea” cu acest plan de pace, Ayelet Shaked a răspuns: „Absolut”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.

După decizia privind Ierusalimul, Autoritatea Palestiniană a anunţat că nu va mai considera Statele…

Articol preluat de la Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale