Atentat la doua lacase de cult. 49 de morti

Atentat la doua lacase de cult. 49 de morti

Un atac terorist anti-musulman s-a soldat cu 49 de morți în orașul neo-zeelandez Christchurch. Un australian este suspectat pentru atentatele comise la două moschei. Autorul și-a transmis live crimele pe Internet.

Bilanțul morților este de 49, potrivit poliției, după atentatul comis la două moschei din orașul Christchurch. Autoritățile sanitare susțin că încă pe atâtea persoane rănite sunt tratate în prezent în spitalele din regiune. Suspectul reținut este un bărbat în vârstă de aproape 30 de ani.

Acesta va fi adus deja sâmbătă în fața unui judecător, sub acuzația de crimă. Au mai fost arestate două persoane înarmate care se aflau în apropierea locurilor unde au fost comise atacurile. O a patra persoană reținută nu avea legătură cu incidentul iar alți suspecți nu ar mai exista pe moment.

Pericolul nu a fost însă înlăturat total, a declarat șeful poliției Mike Bush. Premiera neo-zeelandeză Jacinda Ardern a vorbit despre un atac terorist, ulterior și poliția preluând acest calificativ. Ardern a decis de asemenea majorarea la maximum a nivelului de alertă teroristă în Noua Zeelandă.

Potrivit premierului Australiei, Scott Morrison, principalul suspect arestat ar fi cetățean australian. Morrison a vorbit de un “terorist de extrema dreaptă”.41 de persoane au fost ucise în moscheea Al Noor din centrul orașului, alte șapte la o a doua moschee din cartierul Linwood. O altă persoană a murit la spital din cauza rănilor suferite. Potrivit martorilor oculari, făptașul ar fi un bărbat alb care purta o cască și o vestă anti-glonț. Poliția a mai anunțat că au fost dezamorsate mai multe dispozitive explozive plasate în diferite autovehicule.

Résultat de recherche d'images pour "attentat new zelande"

Criminalul și-a transmis live fapta pe Internet

Pe Internet a fost difuzat un film cu atentatul comis la una dintre cele două moschei. Se pare că suspectul a filmat cu o cameră montată la cască și a transmis totul live online. S-a putet vedea cum își ia armele din portbagaj, intră în moschee și deschide cu sânge rece focul asupra oamenilor din incintă. Poliția neo-zeelandeză a cerut printr-un mesaj pe Twitter ca lumea să nu mai dea mai departe acest film și încearcă să șteargă înregistrarea. Utilizatorul contului de pe care a fost postat filmul spune că este un australian de 28 de ani, lucru neverificat însă complet. Același cont a mai publicat și un manifest de extrema dreaptă. Concernul Facebook a anunțat că a șters repede acest video de pe ambele sale platforme Facebook și Instagram. De asemenea, contul care a postat materialul a fost blocat. Nici pagina de Twitter a acestuia nu mai poate fi acum accesată.

Premiera Jacinda Ardern a vorbit despre una din “zilele cele mai negre” din istoria țării. “Aș spune că este un act de violență cum nu a mai fost până acum la noi.” Noua Zeelandă ar fi fost patria celor uciși. “Ei fac parte dintre noi. Persoana care a comis aceste violențe împotriva noastră nu face parte dintre noi.”

Elevii obligați să rămână în clasele lor

Poliția a făcut apel la populație să evite staționarea în centrul orașului Christchurch și să anunțe orice comportament suspect. Din cauza situației periculoase, toți elevii au fost obligați să rămână în sălile lor de clasă. Toate clădirile oficiale din Christchurch au fost închise. Între timp, interdicțiile de la școli au fost anulate, dar forțele de securitate rămân în stare de alarmă. Poliția a cerut tuturor moscheilor din țară să-și închidă de urgență porțile.

Primărița din Christchurch, Lianne Dalziel, a declarat: “Cu toții suntem șocați. Nu am crezut vreodată că așa ceva se poate întâmpla aici.” Christchurch se află pe insula de sud din acest stat din Oceanul Pacific. Christchurch este al treilea oraș ca mărime din Noua Zeelandă, cu o populație de 350.000 de locuitori. În Noua Zeelandă nu a mai avut loc un atac armat cu mai multe victime din 1990 încoace.

Articol preluat de la Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale