Tribunal din India reinstituie Vinerea Mare ca fiind sărbătoare publică

Tribunal din India reinstituie Vinerea Mare ca fiind sărbătoare publică – Stiri Crestine.ro

Înalta Curte din orasul indian Mumbay a decis că administraţiile a doua foste teritorii portugheze din vestul Indiei, aflate acum sub autoritate federală, să restabilească Vinerea Mare ca fiind o sărbătoare publică.

Decizia, din 15 aprilie, a impus ca teritoriile Daman şi Diu, precum şi Dadra şi Nagar Haveli să reîncadreze Vinerea Mare (lb. eng. Good Friday) în lista sărbătorilor oficiale, acest lucru însemnând că în această zi şcolile şi băncile vor fi închise.

Anterior, se decisese că această zi importantă din calendarul creştin să beneficieze de un statut limitat, în sensul că toate instituţiile publice vor funcţiona, cu posibilitatea ca majoritatea angajaților să îşi poată lua ziua liberă.

Creştinii din aceste zone au început să protesteze luna trecută, când a apărut modificarea în calendarul oficial, după care protestul s-a transferat în instanțe.

Liderul creştin Anthony Francisco Duarte din Daman a înaintat o petiţie către tribunal, invocând faptul că schimbarea este neconstituţională şi că dăunează sentimentelor creştinilor din aceste teritorii.

El a spus că sărbătorile religioase ale creştinilor trebuiesc respectate, chiar dacă aceştia constituie doar o mică fracţiune din populaţia de 1.35 miliarde de locuitori de pe subcontinent.

Zilele sfinte creştine au fost respectate ca şi sărbători în cele două teritorii încă de pe vremea când erau sub autoritatea Portugaliei, în secolul al-XVI-lea. Această tradiţie a continuat şi după ce India a pus capăt dominaţiei coloniale şi a anexat teritoriile în 1961.

Avocatul angajat de guvern a susţinut faptul că cota de sărbători legale a fost epuizată, şi prin urmare Vinerea Mare a fost declarată ca fiind o sărbătoare opţională.

În petiţie această schimbare a fost descrisă ca fiind fără precedent.

Ziua în care creştinii comemorează moartea Lui Hristos este o sărbătoare publică în toate cele 29 de state din India, precum şi în 5 din cele 7 teritorii aflate sub autoritate federală.

A.C. Michael, un oficial ADF, a declarat pentru ucanews.com că instanţa a considerat că decizia autorităţilor a fost „împotriva principiilor seculare ale ţării.”

„Crăciunul este sărbătorit cu mult entuziasm de toate comunităţile. Oameni de toate credinţele, din toate castele și din toate comunităţile respectă Vinerea Mare,” se arată în motivarea instanţei.

Spre deosebire statele indiene care au un guvern propriu, teritoriile federale sunt sub autoritatea directă a guvernului federal, care este în prezent sub controlul partidului pro-hindus Bharatiya Party (BJP).

Acest partid se află într-o cursă electorală care a demarat pe 11 aprilie şi se va finaliza pe 19 mai.

Episcopii catolici au solicitat luna trecută ca data de 18 aprilie, ce fusese aleasă ca zi de vot pentru alegerile parlamentare din statele Karnatka şi Tamil Nadu, să fie schimbată întru-cât această zi coincidea cu Joia Mare în calendarul catolic.

Episcopul Theodore Mascarenhas, care slujește ca şi secretar general în Conferinţa Episcopilor din India, a declarat că decizia curţii a fost un „dar de la Dumnezeu pentru comunitatea creştinilor în Săptămâna sfântă.”

„Suntem adânc recunoscători tuturor celor ce s-au rugat pentru biruinţa acestei petiţii, a mai adăugat acesta.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale