Cofetar din Colorado implicat într-un al treilea proces în care este acuzat de discriminare

Cofetar din Colorado  implicat într-un al treilea proces în care este acuzat de discriminare

Avocaţii unei femei din oraşul american Denver pregătesc terenul pentru o nouă bătălie legală împotriva unei cofetarii din Lakewood, care a fost greu încercată în ultimii ani de o serie de lupte pentru libertatea de conştiinţa în fata solicitărilor din partea persoanelor de orientare homsexuală şi transgender. Jack Phillips, proprietarul Masterpiece Cakshop, a refuzat în 2012 să pregătească un tort pentru „nunta” unui cuplu de homosexuali, din cauza convingerilor sale religioase.

Acest caz s-a judecat în toate instanţele din sistemul judiciar american, ajungând chiar şi la curtea supremă din S.U.A. unde a fost emisă o hotărârea în favoarea lui Phillips cu un vot de 7 la 2. Judecătorii de la Curtea Supremă nu s-au pronunţat totuşi într-o chestiune mai generală, respectiv dacă proprietarul unei afaceri poate invoca obiecţii de natură religioasă pentru a refuza clienţii LGBT, însă au decis că Phillips a fost subiectul unei atitudini părtinitoare anti-religioase din partea Agenţiei pentru Drepturi Civile a statului Colorado.

Acest ultim litigiu a fost înregistrat miercuri la Instanţa de judecată din Denver, în numele lui Autumn Scardina, de către avocaţii acesteia.

Scardina a dorit să facă o comandă pentru un tort cu care să sărbătorească tranziţia de gen, însă a fost refuzată de Phillips.

În acest nou proces, Phillips este acuzat că a discriminat-o pe Scardina şi că folosit practici comerciale incorecte şi manipulative.

„Demnitatea tuturor cetăţenilor statului noustru trebuie să fie onorată. Masterpiece Cakeshop au declarat în faţa Curţii Supreme că vor servi orice produs pe care îl au în cofetărie către membrii comunităţii LGBT. Era vorba despre semnificaţia religioasă, pentru că era un tort de nuntă,” a declarat Paula Griesen, unul din avocaţii acuzării. „Considerăm că nu au fost oneşti în relaţia cu publicul.”

În textul plângerii depuse la instanţă, avocaţii lui Scardina, citează mărturii din cazurile anterioare: „Domnul Phillips a declarat că va face aceeaşi prăjitură cerută de dna Scardina pentru alţi clienţi.”

Contactat joi pentru comentarii, Phillips a spus că bănuieşte că gătitul reprezintă încă o activitate legală pentru el.

O declaraţie din partea Alliance Defending Freedom, organizaţia care l-a reprezentat pe Phillips în procesul anterior ce a ajuns la Curtea Supremă, spune:

„Un nou litigiu a fost declanşat împotriva Masterpiece Cakeshop, ce pare a fi bazat pe acelaşi tip de acuzaţii ca şi procesele anterioare. Autorităţile statului Colorado au abandonat astfel de cazuri, aduse împotriva altor proprietari de afaceri,  în ultimele luni. Prin urmare acest atac a dnei Scardina nu este altceva decât o încercare disperată de a-l hărţui pe artistul cofetar Jack Phillips. Acest ultim caz se poticneşte într-un mic detaliu care este cel mai important: Jack serveşte pe toată lumea, însă nu poate exprima orice fel de mesaj prin torturile pe care el le face la comandă.”

Atunci când Curtea Supremă a decis că Comisia pentru Drepturi Civile a statului Colorado a dat dovadă de atitudine anti-religioasa atunci când l-a sancţionat pe Phillips, acesta imediat a deschis un proces împotriva Autorităţilor şi a Comisiei.

Ulterior, ambele părţi au decis să renunţe la litigiu şi fiecare parte să-şi plătească proprii avocaţi.

În acest ultim proces, se cer daune la un nivel ce încă nu a fost specificat, printr-un proces în faţa unei curţi cu juraţi.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale