Primul ministru creștin al Etiopiei câștigă premiul Nobel pentru pace

Primul ministru creștin al Etiopiei câștigă premiul Nobel pentru pace – Stiri Crestine.ro

Primul ministru etiopian,  Abiy Ahmed, a câștigat premiul Nobel pentru pace din 2019 pentru activitatea sa de reconciliere dintre Etiopia şi Eritreea.

Ahmed este în fruntea guvernului etiopian de mai puțin de doi ani, dar îi este recunoscut meritul de a fi ajutat țara să găsească drumul spre reconciliere și încheierea unui conflict privind frontiera dntre Etiopia și Eritrea.

„Chiar dacă rămân încă multe de făcut, Abiy Ahmed a inițiat reforme importante care le oferă multor cetățeni speranța unei vieți mai bune și a unui viitor mai luminos”, a declarat Comitetul Nobel într-un comunicat.

Ahmed, în vârstă de 43 de ani, a devenit prim-ministru în aprilie 2018. De când şi-a preluat funcția, a semnat un acord de pace cu președintele Eritreei, deschizând transporturile aeriene și telecomunicațiile între cele două țări.

Eritrea și Etiopia erau de mult timp într-un conflict ce arde mocnit, soldat cu violențe și atacuri care au costat 80.000 de vieți de-a lungul frontierei.

„El şi-a petrecut primele 100 de zile în funcția de prim-ministru ridicând starea de urgență a țării, acordând amnistie la mii de prizonieri politici, punând capăt cenzurii presei, legalizând grupările de opoziție ilegale, eliberând din funcţie lideri militari și civili care erau suspectați de corupție și luând măsuri pentru a creşte influența  femeilor în viața politică și societatea civilă etiopiană ”, a mai spus comitetul Nobel. „De asemenea, el s-a angajat să consolideze democrația prin organizarea de alegeri libere și corecte.”

Ahmed a ajutat, de asemenea, cele două ramuri ale Bisericii Ortodoxe Etiopiene să se împace după ce biserica s-a divizat în 1991, relatează Christianity Today.

Ahmed este un penticostal protestant și participă la adunările Bisericii  Evangheliei Depline (Full Gospel, n.trad).

„Există ceva din predicatorul unei mişcări de trezire în modul în care evanghelizează pentru viziunea sa”, a spus BBC într-un reportaj. „Are energie, pasiune și siguranță.”

Ca răspuns la anunțul Premiului său Nobel pentru pace, Ahmed a replicat: „Sunt onorat de decizia Comitetului Nobel norvegian. Îmi exprim cea mai profundă recunoștință față de toți cei ce sunt dedicați și care lucrează pentru pace. Acest premiu este pentru Etiopia și continentul african. Vom prospera în pace. ”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale