numărul bisericilor înregistrate este în creştere

numărul bisericilor înregistrate este în creştere – Stiri Crestine.ro

Numărul bisericilor autorizate este în creștere în Uzbekistan, cu trei noi biserici înregistrate în septembrie, iar alte cinci aşteaptă ca procesul de autorizare să fie finalizat în octombrie. O primă înregistrare a unei biserici creştine în Republica autonomă Karakalpakstan, unde pedepsele pentru adunările creștine neautorizate erau până acum mai dure decât în restul Uzbekistanului, este așteptată să fie finalizată în câteva săptămâni.

Creșterea numărului de biserici înregistrate ar putea semnala libertăți religioase mai mari pentru creștini sub președintele Shavkat Mirziyoyev, care a fost ales în funcție, în această țară cu o populaţie majoritar musulmană, în decembrie 2016.

Este de aşteptat ca președintele Mirziyoyev să introducă în curând o nouă lege religioasă, în care condiția privind numărul minim de membri pe care va trebui să îi aibă o biserică ca să fie autorizată va fi redusă de la 100 de membri la 50.

Un lucrător afiliat cu Fondul Barnaba a spus că această îndelung asteptată creștere a numărului de înregistrări a fost „greu de crezut”. El a adăugat că, în unele orașe, autoritățile chiar i-au contactat pe pastori pentru a-i ajuta să parcurgă mai uşor procesul de înregistrare, pentru a se asigura că se îndeplinesc cerinţele stricte privind clădirile bisericilor. Activitatea de înregistrare a bisericilor a fost chiar difuzată la televiziunea națională într-un reportaj ce cuprindea un interviu cu un pastor și imagini din timpul unei adunări de închinare.

Președintele Shavkat Mirziyoyev

Înainte de alegerea lui Mirziyoyev, Uzbekistanul era cunoscut pentru tratamentul dur aplicat creștinilor. Însă în primul an de când acesta a preluat conducerea, primele 3.000 de Biblii Uzbeke, finanțate parțial de Fondul Barnaba, au fost vândute legal în țară și au fost organizate sărbători oficiale pentru a marca 500 de ani de la Reforma Protestantă, în 2017. Amenzile impuse creștinilor de către instanțele judecătoreşti au devenit, de asemenea, mai mici.

Cu toate acestea, numărul tot mai mare de misionari străini care desfăşoară activitate în Uzbekistan a determinat Comitetul pentru Afaceri Religioase să emită o declarație pe 16 octombrie, care descrie activitatea misionară creștină drept „una dintre chestiunile problematice ale vremii noastre”. Comitetul s-a angajat să examineze măsurile de combatere a prozelitismului, care rămâne ilegal în țară, la următoarea sa întâlnire. În temeiul articolului 240/3 din legea uzbekă, prozelitismul non-islamic este pedepsit cu amendă, serviciu comunitar obligatoriu de până la 360 de ore sau cu o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale