Ajutoarele de stat, acordate de guvernul Ungariei, au dus la o explozie a numărului căsătoriilor

Ajutoarele de stat, acordate de guvernul Ungariei, au dus la o explozie a numărului căsătoriilor – Stiri Crestine.ro

Un nou program guvernamental maghiar pentru promovarea căsătoriilor și a nașterilor de copii, prin acordarea de împrumuturi subvenționate, a contribuit deja la producerea unui boom în căsătorii, deși este încă prea devreme pentru a spune dacă va fi urmat şi de un boom al bebelușilor.

Premierul naționalist Viktor Orban a făcuto prioritate din a convinge cât mai mulți maghiari să se căsătorească și să aibă copii pentru a inversa declinul populației. El a introdus o serie de beneficii fiscale și alte programe pentru a favoriza familiile.

O nouă schemă introdusă în acest an oferă cuplurilor care se căsătoresc înainte de cea de-a 41-a aniversare a miresei împrumuturi subvenționate de până la 10 milioane de forinți (33.000 USD). O treime din împrumut va fi anulată dacă cuplul vor avea doi copii, iar întreaga datorie se va șterge dacă vor avea trei.

Biroul central de statistică (KSH) a declarat că a existat deja o creștere de 20% a numărului de persoane care s-au căsătorit în primele nouă luni ale acestui an. Numărul nunților înregistrate în această perioadă a fost cel mai mare din 1990.

„Programul de stimulare a familiei a fost lansat de la 1 iulie, când au fost introduse diverse beneficii pentru cuplurile care se căsătoresc. Prin urmare aceasta este explicaţia pentru numărul record de căsătorii,” a declarat Gabriela Geczy, statistician KSH.

Doar în luna septembrie, cu 29% mai multe cupluri s-au căsătorit decât în aceeași lună a anului trecut. Un număr mai mare de nunţi în septembrie nu s-a mai înregistrat din 1979.

La începutul lunii noiembrie, guvernul ungar a spus că peste 50.000 de cupluri au depus solicitări până la acea dată pentru noile împrumuturi subvenționate.

Rămâne de văzut dacă tinerii proaspăt căsătoriţi vor face şi pasul următor, acela de a naşte şi copii. Până în prezent, rata nașterilor a scăzut ușor în acest an, la 1,48 bebeluși pe femeie, de la 1,49 în anul anterior.

Ungaria, la fel ca multe alte țări europene, în special în estul fostului comunist, se luptă cu o scădere a natalității. Guvernul de dreapta al lui Orban se opune cu fermitate imigrației.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale