27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – Stiri Crestine.ro

Ororile de la Auschwitz și ale altor lagăre naziste probabil vor fi curând date uitării. Dar recenta creștere a naționalismului xenofob accentuează nevoia de a nu permite acest lucru.

La patru ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de exterminare, la 27 ianuarie 1945, filosoful german Theodor Adorno a spus: „A scrie poezie după Auschwitz este barbar.” Avea să explice această afirmație, spunând că „o astfel de tăcere poate fi singurul răspuns posibil la groaza Holocaustului”. Ulterior, el a scris că „suferința perenă are același drept de exprimare că și cum un om torturat are dreptul să urle”.

Mărturia supraviețuitorilor a fost întotdeauna crucială pentru a menține vie amintirea acestui episod unic de depravare umană. Curajul și forța mentală a celor care au vorbit despre uciderea industrializată a 6 milioane de evrei a jucat un rol esențial în ajutorarea societăților europene, și nu numai, împotriva virusului antisemitismului. Dar acea epocă a martorilor se apropie de sfârșit. În ultimii cinci ani, aproape jumătate din supraviețuitori au murit. Luni, 27 ianuarie, aproximativ 120 de supraviețuitori ai Holocaustului din întreaga lume vor participa la o ceremonie pentru a comemora 75 de ani de la venirea Armatei Roșii la porțile lagărului de la Auschwitz; poate să fie ultima adunare de acest fel la o aniversare semnificativă.

Dar nevoia de a aminti și a păstra vie în mintea noastră ceea ce a fost Holocaustul – de la începuturile sale insidioase și incrementale din Germania anilor 1930, până la uciderile în masă ale evreilor, care au început în 1941 – mai degrabă crește decât se diminuează. Pe măsură ce experiența lagărelor morții începe să se estompeze din amintire, există semne că, într-o perioadă de naționalism xenofob, tabuurile de după război și-au pierdut (și încă o fac) o parte din forță, iar revizionismul istoric este dislocat în sensul de autostimă națională. În Turingia, un oraș din estul Germaniei, Partidul Naționalist „Alternative für Deutschland” (AfD), i-a depășit recent pe democrații creștini la alegeri, sub conducerea regională a lui Björn Höcke. Höcke, în trecut, a început construcția de „monumente de rușine”, cum ar fi Memorialul Holocaustului din Berlin. El a spus: „Această politică de râs [în Germania] de a se înțelege cu trecutul ne paralizează”.

În Polonia, partidul „Lege și Justiție” a adoptat o lege care face ilegală acuzarea națiunii poloneze de complicitate la Holocaust. De atunci, guvernul a diluat legislația, abandonând noțiunea de sancțiuni penale pentru infractori.

În Ungaria, prim-ministrul, Viktor Orbán, a susținut o acțiune prelungită de huiduieli împotriva filantropului evreu George Soros, ale cărei argumente, în favoarea acceptării imigranților  au fost prezentate ca „punând în pericol cultura creștină a Europei”. Între timp, în Marea Britanie, eșecul partidului muncii de a combate eficient atacurile antisemite de către unii membri, a dus la o rupere a relațiilor sale cu comunitatea evreiască.

Această Zi de Comemorare a Victimelor Holocaustului și ceremonia care va avea loc în Polonia, poartă o atenție specială din cauza numărului mic de supraviețuitori. În ultimii 75 de ani, supraviețuitorii au discutat în școli și în campusuri universitare; în interiorul muzeelor ​​sau în parlamente. Acestea au fost discuții care erau adesea greu de susținut, dar care au fost totuși susținute pentru a păstra vie amintirea ororilor; ei (supraviețuitorii) au ajutat ca focul conștiinței în sufletul Europei să rămână aprins. O singură poveste spusă față în față, transmite tragedia a milioane de victime, într-un mod în care niciun film sau piesă de teatru nu a putut-o transmite niciodată. Ștafeta trebuie transmisă mai departe. Filozoful spaniol George Santayana a spus despre Holocaust: „Cine nu învață din istorie, riscă să o repete.” Această lecție nu trebuie să înceteze niciodată să fie predată.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale