Crestinii din Hong Kong se tem de persecutii din partea Partidului Comunist chinez, dupa adoptarea noii legi a securitatii nationale de catre autoritatile de la Beijing, noua legislatie punand capat autonomiei orasului si oricaror sperante de democratie. Crestinii care au participat la protestele pro-democratie se tem acum ca vor fi luati in vizor de autoritati, daca nu urmeaza linia de partid.
In China continentala crestinii care sfideaza tentativele guvernului chinez de a le controla bisericile se confrunta cu persecutii, arestari si incarcerare, potrivit National Review
Bisericile clandestine sunt distruse si crucile arse. Traducerile Bibliei trebuie aprobate de catre Partidul Comunist chinez si sunt adesea modificate la cererea acestuia.
In Hong Kong insa crestinii se bucurau de libertatea religioasa garantata de independenta sa legala, care recunostea drepturi fundamentale, precum libertatea de constiinta si religie. Crestinii, care formeaza peste 10% din populatia orasului, au organizat manifestatii pasnice, cantand imnuri in care isi afirmau credinta.
Mii de oameni au iesit in strada si multi protestanti si catolici s-au unit sub o cauza comuna alaturi de demonstrantii pro-democratie.
Noua lege a securitatii nationale, impusa in Hong Kong de catre China, interzice secesiunea, subminarea autoritatii statului, terorismul si colaborarea cu puterile straine.
Insa termenii sunt atat de larg definiti, incat pot fi folositi arbitrar pentru a interzice orice forma de dizidenta.
Clauzele privind subminarea statului si colaborarea cu o putere straina ingrijoreaza in mod deosebit minoritatile religioase, in special catolicii si alti crestini.
Clauza privind subminarea autoritatii statului le interzice practic crestinilor sa critice guvernul chinez. Inainte de adoptarea legii securitatii nationale numerosi crestini din Hong Kong au fost vocali impotriva nedreptatilor comise in China continentala.
“Acum multi se tem sa isi exprime ingrijorarile cu privire la subiecte care pot fi definite ca secrete de stat”, a declarat pentru National Review un avocat catolic care lucreaza la o institutie financiara din oras, acesta dorind insa sa ii fie pastrat anonimatul, de frica autoritatilor.