Etiopia se află în pragul unui război civil după ce guvernul a ordonat atacuri asupra unei regiuni cheie – ȘtiriCreștine.ro

Etiopia se află în pragul unui război civil după ce guvernul a ordonat atacuri asupra unei regiuni cheie – ȘtiriCreștine.ro

ADDIS ABABA – Într-o escaladare majoră a unei dispute amare cu rivalii săi din regiunea nordică Tigray, prim-ministrul etiopian, Abiy Ahmed, a ordonat acțiuni militare dure după ce i-a acuzat pe liderii TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front) că ar fi atacat o tabara a armatei federale în primele ore ale zilei de 4 noiembrie. Anunțul, care a venit după săptămâni de tensiuni din ce în ce mai mari, ar putea marca un punct periculos pentru o țară a cărei stabilitate a fost pusa la încercare în mod repetat de când Abiy a venit la putere în 2018.

Deteriorarea accentuată a situației nu i-a surprins pe observatorii – cândva promițătoarei – tranziții a Etiopiei către democrație, aceasta fiind o schimbare introdusă în mare parte de Abiy, care a câștigat, de asemenea, un premiu Nobel pentru pace pentru rolul său în încheierea unui război rece de 20 de ani cu Eritreea.

De luni de zile mulți observatori au simțit o confruntare care se apropia între el și conducătorii Tigrayului, TPLF, care a dominat coaliția de guvernământ a țării din 1991 – când au răsturnat dictatura militară anterioară – până în 2018. La 30 octombrie a.c., Grupul Internațional de Criză a avertizat că opoziția riscă să declanșeze un „conflict dăunător care poate chiar să împartă statul etiopian”.

Unul dintre factorii crizei actuale a fost amânarea alegerilor naționale din cauza pandemiei de Covid-19. Sondajele naționale urmau să aibă loc în august, însă oficialii electorali au decis, înca din luna martie, că toate alegerile vor fi reprogramate până la diminuarea pericolului coronavirusului.

Rădăcinile dușmăniei se adâncesc. TPLF a refuzat să adere la noul partid de guvernământ al lui Abiy, Partidul Prosperității, la sfârșitul anului trecut; considerand noul partid ca o încercare de a demonta constituția. La începutul acestui an, liderii Tigrayeni l-au acuzat pe acesta că a pus bazele dictaturii prin amânarea alegerilor din cauza pandemiei COVID-19. În septembrie, sfidând guvernul federal, regiunea Tigray a organizat propriile alegeri, determinând parlamentul să voteze pentru a rupe toate legăturile cu conducerea regională.

Partidul Prosperității, la rândul său, susține că liderii TPLF sunt vinovații nenumăratelor probleme din Etiopia – care includ asasinate politice, proteste, rebeliuni armate și masacre asupra minorităților – pentru a descuraja tranziția politică și a revendica puterea pe care au pierdut-o.

Nu este clar cine a tras cu adevărat primele focuri de armă. Potrivit guvernului federal, TPLF a încercat să „fure” echipamentele comandamentului nordic al armatei federale, care este staționat în Tigray, lângă granița cu Eritreea, și se spune că ar cuprinde majoritatea personalului armat al Etiopiei și a diviziilor mecanizate . TPLF a crezut de mult că brigada de ofițeri a acestui comandament – dintre care mulți, spun cei din interior, sunt Tigrayeni – nu va respecta ordinele lui Abiy. Luna trecută, a declarat că nu va accepta nicio modificare a conducerii sau structurii regimentului și apoi a refuzat să permită noilor comandanți desemnați de Abiy să își ocupe posturile.

Este de asemenea evident că au existat mișcări semnificative de trupe federale în zilele care au precedat 4 noiembrie. Potrivit unui diplomat al Organizației Națiunilor Unite, unitățile au fost retrase din mai multe părți din sudul Etiopiei, inclusiv din zonele Hararghe și Somali din sud-est, și din zona Welega din regiunea vestică Oromia.

Cu rețelele de telefonie și internet tăiate, detaliile despre confruntările în curs între trupele federale și paramilitarii Tigraya sunt neuniforme și greu de verificat. Potrivit unei surse din Mekelle, focurile de armă din oras au durat în jur de o oră la primele ore ale dimineții.

Luptele s-au limitat la zona din jurul aeroportului. Mai multe surse din Addis Abeba au declarat că guvernul federal a dispus comandouri catre Mekelle cu scopul de a asigura active militare și, eventual, de a elimina conducerea TPLF. Acest lucru nu pare să fi avut succes, iar poliția specială din Tigray au raportat că au preluat controlul asupra bazei militare federale. Orașul fiind linistit pentru restul zilei.

Multe persoane din Addis Abeba speră că operațiunea militară a lui Abiy se va limita strict la un atac împotriva TPLF. Însă  conflictul s-ar putea răspândi cu ușurință în întreaga regiune. Statul vecin, Amhara, are pretenții teritoriale asupra unor părți din Tigray, iar membri ai partidului de guvernământ din acest stat – aliați cheie ai primului ministru – îi cereau acestuia să ia măsuri ferme împotriva TPLF.

Chiar și fără o revărsare în țările vecine, o operațiune limitată de dislocare a TPLF nu va fi simplă. Partidul controlează fiecare birou guvernamental din regiune până la cel mai scăzut nivel. Forțele sale de securitate sunt conduse de veterani în războaie anterioare. Și nici el, nici guvernul federal nu arată în niciun fel ca ar face compromisuri.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x