Gânditul emoțional și gânditul rațional – ȘtiriCreștine.ro

Gânditul emoțional și gânditul rațional – ȘtiriCreștine.ro

„De-a lungul anilor în modelul consilierii creștine multidisciplinară (CCM) pe care l-am dezvoltat cu ajutorul Domnului am spus multor oameni, și mie în primul rând, următorul lucru: Nu fi robul gândurilor și robul emoțiilor. Dumnezeu ți-a dat posibilitatea să raționezi, să gândești și să simți. Folosește gândurile și emoțiile ca slujitori ai tăi, nu tu să le slujești lor! Dacă ești robul gândurilor și robul emoțiilor atunci asta e idolatrie și apoi boală.

Emoțiile/sentimentele pot să înșele! La fel și gândurile! Gândirea emoțională este rezultatul acestui fapt, al înșelării sentimentale. Sentimentele de dezamăgire, de nefericire, de neliniște nu arată absolut deloc faptul că situația în care te afli este lipsită de speranță. Gândirea emoțională este o eroare de gândire. Oamenii cu o gândire emoțională consideră emoțiile drept dovada că ceea ce simt ele este realitatea. Gândirea emoțională joacă un rol în majoritatea cazurilor de depresie.

Omul care gândește emoțional, va crede ceva anume pentru că simte ceva anume. De exemplu:

-Crede că este un ratat pentru că se simte ca un ratat
-Crede că sigur a făcut ceva rău pentru că se simte vinovat

Orice om poate avea gândire emoțională. O cheie este să ne întrebăm – „Aș gândi la fel dacă nu m-aș simți așa? Este biblic ceea ce simt și gândesc? ”

Dacă răspundem cu un NU sincer, atunci vedem gândul greșit ca un gând emoțional.

Moise cred că a avut o gândire emoțională când a fost copleșit de mânia ce o simțea când un sclav evreu a fost lovit de un egiptean. Moise era educat de egipteni, ba chiar era o persoană importantă la palat, dar el era evreu. Emoția ce a simțit-o a depășit rezultatul acțiunii ce intenționa să o facă, așadar l-a ucis pe egiptean și l-a ascuns în nisip. S-a pocăit și 40 de ani a fost pastor de oi, ani în care a crescut pe toate planurile. Din gânditorul emoțional înrobit de mânie a ajuns cel mai umil și blând om, conform Numeri 12:36 „Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe fața pământului”.

O frântură din noul titlul de carte „Cum să avem o inimă fericită” lansat de Vlad Schlezak. Puteți achiziționa cartea ONLINE pe site-ul Cărți Creștine.co.uk la standul Bisericii „Sfânta Treime” Londra si Biserica Râul Sfânt. Și în România – disponibilă de săptămâna viitoare la standul librăriei Cireșarii, iar în următoarele săptămâni și în cele mai mari librării creștine din țară.

Dr. Vlad Schlezak este medic psihiatru creștin, fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, pictor și autor crestin. Mai multe articole și cărți semnate de la Vlad Schlezak vedeți AICI!

 

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x