Curtea constituțională a Austriei a decis vineri (11 Decembrie n.tr) că țara încalcă drepturile fundamentale în ce privește dreptul unei persoane la suicidul asistat și a ordonat guvernului să pună accent pe ridicarea cât mai rapidă a interdicției de a recurge la această acțiune în 2021.
Mai multe persoane – inclusiv doi bolnavi în fază terminală și un medic – aduseseră cazuri în fața instanței, cerând o hotărâre în această privință în statul considerat creștin.
„Decizia oamenilor de a-și lua propria viață în mod conștient trebuie respectată de legiuitori”, a declarat Christoph Grabenwarter, președintele instanței reporterilor, subliniind în același timp că dreptul acesta se aplică strict în cazul în care alegerea este făcută „în mod liber, fără nicio influență exterioară”.
În prezent, efectuarea suicidului asistat se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.
Guvernul austriac al coaliției conservatoare-verzi a solicitat menținerea legislației existente care interzice sinuciderea asistată, invocând „potențiale abuzuri” dacă ar fi legalizate.
Protagoniștii legalizării spun că o interdicție interferează cu libertatea religioasă în măsura în care se bazează pe considerații etice creștine.
În altă parte a Europei, precum Olanda sau Belgia, eutanasierea este legală, însă mod tradițional statele catolice precum Irlanda și Polonia se opun acestei practici.