CBMC International
28 decembrie
În romanul său clasic, Poveste despre două orașe, Charles Dickens începe cu declarația „Era cea mai bună dintre vremi, era cea mai năpăstuită dintre vremi…”. Este greu de crezut, din unele privințe, că încă un an calendaristic este apoape încheiat – iar mulți dintre noi vor fi de acord că „cea mai năpăstuită dintre vremi” este o descriere bună pentru el.
Dacă anul 2020 ar fi un produs fabricat pentru vânzare, probabil că ar fi fost deja retras de pe piață până acum. Pandemia globală a avut repercusiuni serioase la fiecare nivel al vieții, și chiar dincolo de morțile și îmbolnăvirile pe care le-a cauzat. Consecințele au fost severe pentru piețele și economiile din întreaga lume.
Afaceri au fost închise, unele dintre ele permanent. Școlile au fost închise, iar în unele cazuri procesul de învățare continuă online. Multe locuri de muncă au fost pierdute. Sentimentul nostru de libertate, posibilitatea de a merge oriunde vrem și oricând vrem – fără măști- a fost extrem de limitat. În unele părți ale lumii, condițiile extreme de vreme și incendiile au mutat atenția de pe coronavirus. Și acum avem întrebări legate de dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus, și despre eficiența sa.
Fiți sincer: când pe data de 1 ianuarie fila calendarului a marcat începutul anului 2020, v-ați fi putut imagina ceea ce a adus acest an? Dacă ați anticipat cumva acest lucru, atunci cu toții am dori sfatul dumneavoastră pentru investiții viitoare. Dacă anul acesta ne-a învățat ceva, acel ceva este să ne așteptăm la neprevăzut. Privind mai departe spre anul care va urma, cum ar trebui acest lucru să ne afecteze planificarea și setarea țelurilor? Biblia are câteva sfaturi de urmat:
Fiți atenți în ce vă puneți încrederea. Când privim spre viitor, deseori ne punem încrederea în noi înșine, guvern sau economie. Anul care a trecut ne-a arătat, dimpotrivă, că niciunul dintre aceste lucruri nu este atât de sigur pe cât am crezut. „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările” (Proverbe 3:5-6).
Fiți sârguincioși în a continua din motive corecte. O întrebare bună pe care să ne-o adresăm pe măsură ce stabilim obiective, fie pentru noul an, fie pentru o nouă întreprindere, este „De ce fac acest lucru?” Dacă dorința noastră este să-L slujim și să-L onorăm pe Dumnezeu prin viața și prin munca noastră, putem avea încredere că El ne va dirija eforturile. „Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, şi îţi vor izbuti planurile” (Proverbe 16:3).
Fiți realiști în privința planurilor și a așteptărilor dumneavoastră. Uneori credem că știm exact ceea ce ar trebui să facem și momentul în care să punem în aplicare planurile noastre, dar exact atunci se întâmplă ceva neașteptat – ceva ca această pandemie – și aceste idei și pregătiri cad de-a lungul drumului. De multe ori, privind retrospectiv, descoperim că, deși ceea ce am sperat să se întâmple nu a avut loc, a apărut un rezultat și mai bun. Acesta este motivul pentru care încrederea în Dumnezeu, și nu propriile noastre perspective limitate, este cel mai bun lucru. „Domnul îndreaptă paşii omului, dar ce înţelege omul din calea sa?” (Proverbe 20:24).
Asigurați-vă că îl puneți pe Dumnezeu pe primul loc în stabilirea obiectivelor și în planificare. Concentrarea pe ceea ce dorim și pe ceea ce intenționăm să realizăm uneori funcționează, dar, adesea, propriile noastre eforturi sunt insuficiente față de ceea ce am sperat. Prin dedicarea lucrurilor pe care le facem lui Dumnezeu, El nu ne va permite doar să ne atingem obiectivele, dar ne va ajuta să definim mai clar cum ar trebui să fie de fapt dorințele și visele noastre. „Încrede-te în Domnul şi fă binele; locuieşte în ţară şi umblă în credincioşie! Domnul să-ţi fie desfătarea şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima. Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El şi El va lucra!” (Psalmul 37: 3-5).
Autor: Robert J. Tamasy
Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro