Dumitru Cigher: Realiști sau conspiraționiști?

Dumitru Cigher: Realiști sau conspiraționiști?

 

Am toată convingerea că Mântuitorul a fost realist şi echipa pe care şi-a format-o a fost pregătită tot în termenii realității. De atunci, se propagă un mesaj al realității şi nu al misticismului, al conspirației, al presupunerii, al datului cu zarul. Realistul nu crede în horoscop şi nici în vrăjitorii! Cred că manifestările noastre derivă dintr-o informare fundamentală, fiindcă suntem rezultatul informațiilor pe care le-am asimilat. Un om realist este cu picioarele pe pământ, dornic să se informeze şi să aprofundeze cunoaşterea, nu este credul, dar crede într-un Adevăr absolut. Conspiraționistul are o teamă şi se precipită, împrăştie veninul otrăvitor, pentru că la baza unui astfel de tip stă necredința. Priveşte tot timpul la nori şi se orientează în funcţie de curenţii de „aer” care vin dintr-o parte sau din alta. Niciodată nu are o direcţie şi nici nu poate oferi una. Un conspiraționist are un scenariu care niciodată nu se va întâmpla. Un scenarist de felul acesta nu crede în Cuvântul lui Dumnezeu şi nici nu-i pasă de el.

Mă tot minunez, când văd în rândul creştinilor, o sperietură de moarte, în care totul este sumbru, parcă Domnul lor a rămas tot în mormânt şi nu este viu. Se comportă ca având un domn străin de tot ce se petrece în lume. Când vorbim de un om realist, ne gândim la omul care rămâne cu picioarele pe pământ, nu se teme de nimic, are o credinţă în Cel ce este viu! Este îngrijorător faptul că acest curent de pesimism circulă printre băncile bisericilor. Mai trist, urcă şi pe la amvoane. Oare biserica nu trebuie să fie realistă? Nu trebuie să predice o Evanghelie a speranţei? Nu-L predică pe Hristosul cel viu? Nu pe El Îl aşteptăm noi? Conspiraţionistul aşteaptă, cu teamă, sfârşitul şi, la fiecare etapă a vieţii, din orice mişcare şi modificare pe scară largă, vede Apocalipsa. Etichetează pe oricine ca antihrist şi semnul fiarei este văzut ca venind din orice nu înțelege. Se teme, devine anxios, transmite frică, îşi adună adepţi de teapa lui şi… uite aşa, conspiraţiile îşi fac locul în sufletele oamenilor naivi; mulţi sunt duşi în rătăcire. Nu aş vrea să am parte de o Evanghelie transmisă de conspiraţionişti, nu aş vrea să cred o astfel de Evanghelie sumbră. Evanghelia Domnului Isus Hristos este una reală, plină de nădejde, de dragoste, de optimism. Evanghelia ne vorbeşte desrpre o destinaţie finală. Aici suntem chiriaşi, suntem trecători, nu avem de stat mult pe acest pământ, locuinţa definitivă este în altă parte! Un conspiraţionist ar dori să prelungească orice, dacă se poate, să nu vină apocalipsa, să nu vină sfârşitul şi…, uite aşa, se dau de gol că iubesc pământul mai mult decât cerul! Unde este înţelegerea reală a pasajului „…dacă trăim pentru Domnul trăim, dacă murim pentru Domnul murim?” Oare nu este doar un simplu slogan pentru cei care se ascund în văgăuni, în buncăre… de teama apocalipsei? Ce făceau primii creştini? Erau convinşi că viaţa lor este în pericol, dar cântau, se rugau şi mergeau în arenele pline de animale salbatice, înfometate, fără nicio ezitare. Ei nu erau conspiraţionişti, erau realişti! Nu este aici totul, ci dincolo este locul pe care şi-l doreau. Au apărut erezii care i-au derutat pe unii şi duhul conspiraţionist s-a perpetuat până la noi, din nefericire. Am toată convingerea că un conspiraţionist este la limita dintre erezie şi realitate, dacă nu este chiar eretic!

Indiferent despre ce discutăm, dacă lăsăm imaginaţia să zboare în largul lumii, vom prinde tot felul de unde străine şi… devenim penibili. Cred că mulţi au ajuns penibili, datorită inepţiilor exprimate, indiferent în ce mod. Să fim realişti este o binecuvântare, să fii conspiraţionist este un chin și nu aş dori să îmi petrec anii chinuindu-mă în jurul unei lumi paralele şi imaginare. Cred că această categorie face parte dintr-o altă categorie… şi este de plâns. Evanghelia lui Hristos produce oameni realişti! Indiferent de ce anume ne rezervă vitorul, nu este treaba noastră să-l puricăm, ci problema noastră este să ştim Cine este stăpânul Universului! Viitorul nostru, în mâinile Lui, este în siguranţă!

Cigher Dumitru
Pastorul Bisericii „Sion” din Sibiu
12 ianuarie 2021

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x