Iosua Faur: Lentila harului și Adevărului divin

Iosua Faur: Lentila harului și Adevărului divin

„Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, şi noi am privit slava Lui: o slavă ca a singurului născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr.” – Ioan 1:14

Există în noi tendinţa de a privi diferite situaţii din viaţă fie prin lentila harului divin fie prin lentila adevărului divin. Dragostea lui Dumnezeu sau porunca lui Dumnezeu, fără a vedea însă cum ele se îmbină în mod atrăgător.

Caracterizat de un echilibru perfect, Domnul Isus a întrupat aceste virtuţi în mod unic. În fiecare discuţie şi situaţie, Domnul nostru a răspuns cu un har şi un adevăr complet, nelăsând ca distincţiile omului să creeze o prăpastie între ele. În calitate de bărbaţi şi femei a căror identitate se găseşte în Isus Cristos, trebuie să urmărim acelaşi echilibru în fiecare aspect al vieţii noastre.

Iată cum harul şi adevărul se aplică în mărturia noastră:

1. Comunicarea adevărului este har
Adevărul ne va face liberi, ceea ce este har. Noul Testament demonstrează profunzimea acestui adevăr. Când Pavel a stat în mijlocul Areopagului, mai întâi a „perceput” şi apoi a „spus” adevărul Evangheliei (Fapte 17:22). Prima fără ultima ar fi fost o răutate. Este dizgraţios să vezi o urmă de mâncare pe faţa prietenului tău şi să nu-i atragi atenţia. Cu cât mai grav este să reţii pentru tine soluţia răscumpărării?

2. Comunică adevărul cu har.
Cum putem predica mesajul harului cu o voce lipsită de grație? Nu doar că o astfel de comunicare va suna a gol, ci conform lui Pavel, ar fi „ca o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor”, disonant, tulburător şi iritant. Ne mirăm de ce unii oamenii se ascund de noi când vrem să le spunem „vestea bună?” Probabil rădăcina problemei este motivaţia. În loc să căutăm ajutorarea oamenilor în a se apropie de Isus, dorim să-i „biruim” cu adevărul.

3. Comunicarea adevărului încurajează harul.
Adevărul lucrează în mintea unei persoane mustrând-o şi îmbogățind-o, în acelaşi timp. Confruntă spiritualitatea iraţională ce se prezintă ca fiind adevăr şi pregăteşte solul sufletului pentru a primi har. Îl împinge pe om spre concluzia logică a credinţei pentru a expune tensiunile şi inconsecvenţa presupoziţiilor sale, ajutându-l să-şi descopere propriile erori. De asemenea, creează categorii noi pentru descoperirea şi acceptarea harului răscumpărător.

4. Comunică adevărul datorită harului.
Există o frumuseţe şi o valoarea surprinzătoare a harului. Creştinul nu se va sătura niciodată de aceasta. Este ca şi cum ai ieşi dintr-un întuneric apăsător într-o cameră inundată de cea mai caldă lumină posibilă. Contrastul te va face să clipeşti fără încetare. Pe măsură ce trec anii, ochii încep să se obişnuiască, dar niciodată nu o vei considera ceva banal. Continui să clipeşti cu uimire, fiind copleşit de realitatea că tu, cel care erai în întuneric, eşti acum în lumina lui Dumnezeu.

Când ne apropiem de cineva cu Evanghelia, îi prezentăm aceeaşi lumină a adevărului care ne-a trezit pe noi din morţi şi făcând acest lucru, realizăm că primul nostru impuls s-a datorat harului. Motivaţi de dragostea lui Cristos, devenim ambasadori ai lui Dumnezeu. Aceeaşi uimire faţă de harul pe care noi l-am primit ne motivează să-l oferim şi altora.

Aşadar nu ai de ales între adevăr şi har. Duhul Sfânt ni le oferă în aceeaşi măsură, pe acelaşi canal, turnându-l în viaţa noastră seacă şi în lumea noastră împovărată. A fi folosit de Dumnezeu în acest mod este un privilegiu zilnic, inimaginabil.

Har şi adevăr. „Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!”

Iosua Faur
Pastorul Bisericii „Sfânta Treime” Brăila

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x