În timp ce Franța se află într-o criză de sănătate fără precedent, francezii se așteaptă ca Guvernul să ia decizii eficiente pentru a lupta împotriva stării economice și sociale în care se află țara și că le va permite să își recapete rapid drepturile depline asupra libertăților.
Cu toate acestea, ca și cum ar fi un subiect prioritar, Parlamentul se pregătește să dezbată un proiect de lege, susținut de Guvern, privind avortul și „problemele grave” de bioetică.
În timp ce preocuparea majoră trebuie să fie salvarea de vieți, este paradoxal faptul că politicienii iau în considerare simultan cum să extindă posibilitatea de a omorî copiii din pântecele mamelor lor.
În acest context deosebit, „La Marche Pour la Vie” – „Marșul Pentru Viață” – își va desfășura întâlnirea anuală în apărarea copiilor nenăscuți și cheamă oamenii la un marș care va avea loc duminică 17 ianuarie la Place du Trocadéro din Paris, întrunire la care va fi, de asemenea, posibilă participarea prin intermediul unei platforme digitale (linkul putând fi accesat AICI), luând în considerare criză de sănătate.
De ce este important acest marș
Pe 20 ianuarie va ajunge în Senat proiectul de lege „Gaillot”, care prevede prelungirea perioadei legale pentru efectuarea avortului de la 12 la 14 săptămâni și eliminarea clauzei de conștiință specifice avortului, care ar permite personalului medical să refuze să efectueze un avort. Acest proiect de lege intenționează, de asemenea, să autorizeze asistentele să efectueze avorturi, transformând radical profesia celor care s-au angajează să ajute mamele să aducă copiii pe lume.
În plus, la acest proiect de lege de bioetică, a cărei revizuire a fost inițiată încă din 2018, a fost adăugată din mers în această vară un nou amendament care solicită autorizarea practicării unei întreruperi medicale a sarcinii (IMG) până la 9 luni de sarcină din cauza „suferinței psihosociale”. Acest termen vag poate servi drept pretext pentru o serie de avorturi tardive și slab motivate, un risc crescut prin eliminarea perioadei de reflecție înainte de IMG, prevăzută de același proiect.
Încă din 1975, legea „Veil” s-a supus IMG, care a legalizat avortarea persoanelor cu dizabilități cu până la o zi înainte de nașterea lor (96% dintre copiii detectați cu sindrom Down sunt astăzi avortați în Franța). Nu putem permite ca aceste practici eugenice să fie amplificate prin avortarea copiilor viabili pentru confortul personal.
Toate aceste propuneri sunt inepte și nepotrivite în momentul în care Franța se confruntă, din cauza epidemiei Covid19, cu provocări antropologice majore mult mai importante decât facilitarea în continuare a accesului la avort, a cărei cifră este 232.244, atingând un record trist în 2019.
După cum a declarat într-un interviu acordat ziarului „Le Monde”, pe 7 octombrie 2020, profesorul Israël Nisand, șeful departamentului de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Universitar din Strasbourg, opunându-se prelungirii termenului legal pentru recurgerea la avort: „concret, la douăsprezece săptămâni un făt măsoară aproximativ 85 de milimetri. La paisprezece săptămâni el măsoară 120 mm și are capul osificat. Aceasta înseamnă că fătul trebuie tăiat în bucăți și capul să-i fie zdrobit pentru a-l scoate din pântece. Prin urmare, putem înțelege că acest lucru este destul de dificil de realizat pentru mulți profesioniști.”
Libertatea conștiinței este o libertate fundamentală garantată de constituție și care trebuie apărată.
„Credem că este necesar să ne schimbăm perspectiva asupra realității dure a avortului.
Credem că este imperativ să devenim conștienți de violența împotriva femeilor și a copiilor nenăscuți din cauza avortului, care nu este nicidecum un act banal, așa cum ne-am dori adesea să credem.
Solicităm implementarea unei politici ambițioase de sănătate publică pentru a reduce numărul avorturilor în Franța.
Este urgent să punem din nou în prim plan viața și protejarea celor mai slabi și să conducem o reflecție care să promoveze educația responsabilă în materie de sexualitate, sprijinul matern și parental demn de acest nume, sprijinul pentru mame și celor mai sărace familii.”
Marșul pentru viață lupta pentru protejarea vieții de la concepție până la moartea naturală.
Prin urmare, ne opunem cu tărie propunerilor și proiectelor de lege care încearcă să consolideze posibilitățile de avort și încălcări etice care vor fi discutate în Senat.
Asociațiile noastre partenere și susținătorii noștri sunt hotărâți să învingă aceste politici proaste și doresc progrese reale pentru protecția vieții.
„La Marche Pour la Vie” – Marșul pentru viață – va avea loc Duminică 17 Ianuarie 2021 de la ora 14 la Place du Trocadéro iar pentru cei care vor fi departe de Paris dar vor dori să participe, vor avea posibilitatea să se alature prin intermediul platformei digitale Zoom, la cea mai mare adunare pro-viață a anului din Franța.