16 morți și o biserică arsă în urma unui raid al Forțelor Democratice Aliate din Republica Democrată Congo

16 morți și o biserică arsă în urma unui raid al Forțelor Democratice Aliate din Republica Democrată Congo

Duminică dimineață, satul Ndalya, din provincia Ituri, partea de nord-est a Republicii Democrate Congo, a fost ținta unui presupus atac islamist. Bilanțul este sumbru, 13 civili și 3 soldați au fost uciși, o biserică a fost arsă si a provocat un exod în masă al populației, scrie Reuters.

Potrivit Radio Okapi, atacatorii au intrat în sat și s-au îndreptat înspre o biserică, unde au ucis mai mulți credincioși, apoi au ucis alți civili din sat înainte de a jefui proprietattile sătenilor. Mass-media precizează că acest atac a provocat un exod masiv al populației.

Jules Ngongo Tshikudi, purtătorul de cuvânt al armatei Ituri, arată cu degetul înspre Forțele Democratice Aliate (ADF) pentru acest atac, precizând că armata ocupă acum satul în încercarea de a-l proteja:

Babar Baloch, purtătorul de cuvânt al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a susținut ieri o conferință de presă la Palais des Nations din Geneva. El spune că UNHCR este „oripilat de atrocitățile comise de grupurile armate din estul Republicii Democrate Congo (RDC), care fac acum parte dintr-un model sistematic care vizează perturbarea vieții civililor, semănatul fricii și provocarea haosului”.

El deplânge incapacitatea forțelor armate congoleze de a „menține controlul asupra zonelor pe care le securizează”.

„Dacă operațiunile militare ale armatei congoleze împotriva „miliției” au succes mai des decât în ​​trecut, forțele armate nu au capacitatea de a menține controlul asupra zonelor pe care le asigură, lăsând astfel loc atacatorilor pentru a revendica aceste zone și a se impune în fața populației locale.”

Anul trecut, peste 2.000 de civili au fost uciși în trei provincii din est, Ituri, Kivu de Nord și Kivu de Sud, în atacuri atribuite în mare parte grupurilor armate. Potrivit estimărilor ONU, „peste cinci milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale din cauza nesiguranței și violențelor în Republica Democrată Congo în ultimii doi ani”.

În observațiile raportate de International Christian Concern, Illia Djadi, deplânge „uciderea civililor nevinovați care au loc aproape zilnic”:

„Aceste comunități predominant creștine sunt atacate de un grup extremist islamic cu o agendă clară, islamică. Trebuie să fim atenți la aceste evenimente, deoarece ceea ce se întâmplă în estul RDC, uciderea civililor nevinovați aproape zilnic, este o tragedie mai puțin raportată.”

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x