Facebook interzice australienilor să acceseze și să distribuie știri pe platforma de socializare

Facebook interzice australienilor să acceseze și să distribuie știri pe platforma de socializare

CANBERRA, Australia – Facebook a anunțat joi că a blocat accesul australienilor la  citirea și distribuirea știrilor pe platforma sa din cauza legilor propuse în țară pentru a-i face pe giganții digitali să plătească pentru articole.

Editorii australieni pot continua să publice conținut de știri pe Facebook, dar linkurile și postările nu pot fi vizualizate sau partajate de publicul australian, a declarat compania din SUA într-un comunicat. De asemenea, utilizatorii din afara Australiei nu pot împărtăși știrile din Australia.

Legea propusă înțelege greșit relația dintre platforma noastră și editorii care o folosesc pentru a partaja conținut de știri”, a declarat William Easton, directorul regional al Facebook.

„Ne-a pus în fața unei alegeri dificile: încercarea de a respecta o lege care ignoră realitățile acestei relații sau încetarea permisiunii de distribuire a conținutului de știri din/în Australia. Cu părere de rău, o alegem pe cea din urmă”, a adăugat Easton.

Anunțul vine la o zi după ce trezorierul Josh Frydenberg a descris negocierile „foarte promițătoare” dintre Facebook și Google cu companiile media australiene.

Frydenberg a declarat că după discuțiile din weekendul trecut cu CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, director executiv al Alphabet Inc. și filiala sa Google, este convins că platformele „vor să între în aceste aranjamente comerciale”.

Frydenberg a spus că a avut o „discuție constructivă” cu Zuckerberg după ce Facebook a blocat accesul la știrile din Australia pe platforma.

„El a adus în discuție câteva probleme cu codul de negociere al știrilor oferite de Guvern și am fost de acord să continuăm conversația noastră pentru a încerca să găsim o cale de urmat”, a scris Frydenberg pe contul său Twitter.

Dar ministrul comunicațiilor, Paul Fletcher, a declarat că guvernul nu va da înapoi pe agenda sa legislativă.

„Acest anunț de la Facebook, dacă ar menține poziția aleasă, ar pune sub semnul întrebării credibilitatea platformei în ceea ce privește știrile”, a declarat Fletcher pentru Australian Broadcasting Corp.

„În mod efectiv Facebook le spune australienilor că informațiile pe care le primesc pe platformele noastre (siteurile de știri naționale) nu provin de la organizații care să aibă politici editoriale, procese de verificare a faptelor sau jurnaliști care să fie plătiți pentru a face muncă pe care o fac”, a adăugat Fletcher.

Parlamentul australian dezbate legile propuse care ar face ca cele două platforme să încheie acorduri pentru a plăti știrile din australia.

Senatul va lua în considerare proiectele de legi după ce au fost adoptate de Camera Reprezentanților miercuri.

Ambele platforme au condamnat legile propuse ca fiind ineficiente. De asemenea, Google a amenințat că își va elimina motorul de căutare din țară.  Dar Google încheie contracte de plată cu companiile de presă australiene de știri sub propriul model News Showcase.

Easton a declarat că publicul se va întreba de ce platformele răspund diferit la legea propusă, care va crea un grup de arbitraj pentru a stabili un preț pentru știri în cazurile în care platformele și companiile de știri nu au reușit să fie de acord.

„Răspunsul este că platformele noastre au relații fundamental diferite cu știrile”, a spus Easton.

Peter Lewis, directorul centrului de reflecție al Centrului pentru Tehnologie Responsabilă al Institutului Australia, a declarat că decizia Facebook „va face din această o rețea socială mai slabă”.

„Acțiunile Facebook înseamnă că eșecurile companiei în ceea ce privește confidențialitatea, dezinformarea și protecția datelor vor necesită un impuls mai mare pentru o reglementare guvernamentală mai puternică”, a spus Lewis. „Fără știri bazate pe fapte care să-l ancoreze, Facebook va deveni puțîn mai mult decât o simplă rețea de socializare și o platforma plină de teorii ale conspirației”.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x