Peste 560 de biserici din Marea Britanie se pregătesc să primească miile de refugiați din Hong Kong

Peste 560 de biserici din Marea Britanie se pregătesc să primească miile de refugiați din Hong Kong

Peste 560 de biserici din Marea Britanie s-au alăturat unei inițiative naționale de întâmpinare a imigranților din Hong Kong.

Duminică trecută, pe cel mai popular post de radio din China, BBC Radio 4, a fost transmis în direct serviciul de închinare multilingv al unei biserici chinezești locale. Această este o premieră pentru Regatul Unit și un gest puternic de solidaritate pentru mii de rezidenți din Hong Kong care sunt pe cale să emigreze în Anglia în curând.

Hong Kong a fost o colonie britanică timp de 156 de ani până când a fost din nou pusă sub controlul Chinei continentale la 1 iulie 1997. În acel moment, Regatul Unit a acordat înregistrarea voluntară rezidenților din Hong Kong care doreau să obțina statutul de cetățean britanic „de peste mări”.

Începând cu 31 ianuarie, aproape trei milioane de cetățeni britanici „de peste mari” (Hong Kong) sunt eligibili pentru un nou pașaport care le va permite acestora și familiilor lor să locuiască și să lucreze în Marea Britanie sau să solicite cetățenia britanică în termen de șase ani.

Guvernul se așteaptă ca peste 300.000 de persoane să se înregistreze, estimând că doar în 2021 cel puțin 130.000 vor depune cereri de cetățenie britanică.

Tensiunile politice cresc în Hong Kong, în special în rândul activiștilor pro-democrație, inclusiv creștini, care au devenit ținta represiunii de către autoritățile chineze din regiune. Mai mulți lideri pro-democrație, inclusiv Joshua Wong, un activist creștin pro-democrație despre care Știri Creștine a scris în urmă cu două luni, au fost arestați de guvern. Potrivit lui Bob Fu, un activist pentru libertatea religioasă, represiunea este atât de severă în anumite părți din Hong Kong încât este chiar mai rea decât China continentală.

În timp ce guvernul britanic se angajează să își deschidă ușa tuturor britanicilor „de peste mări”, liderii din peste 560 de biserici sunt, de asemenea, gata să îi primească și să îi ajute. Pentru Mark Nam, un preot anglican din Bristol, acesta este un „moment important pentru Biserica din Marea Britanie”.

Fostul pastor misionar, Krish Kandiah, a declarat pentru Christianity Today că „este în ADN-ul nostru, este în doctrina noastră creștină de a facilita primirea imigranților.”

„Ospitalitatea este o parte importantă a bisericii și nu întotdeauna facem lucrurile corect, dar suntem gata să-i primim.”

Peste 600 de persoane au participat la evenimentul virtual Hong Kong Ready de la sfârșitul lunii ianuarie și mai bine de 560 de biserici s-au alăturat acestei  mișcări.

Site-ul UKHK.org  a fost creat pentru a-i ajuta pe imigranții din Hong Kong care vor căuta refugiu în Marea Britanie. Site-ul este accesibil în limba engleză și cantoneză și oferă asistență noilor veniți în găsirea școlilor pentru copiii lor, ocuparea forței de muncă și accesarea asistenței medicale.

Hong Kong este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta Fluviului Perlelor și de Marea Chinei de Sud.

În 1842, Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Hong Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.

În 1898, Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Hong Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori.

În 1997, teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Peking. Această regiune beneficiază de autonomie politică, durând 50 de ani, în baza „Legii fundamentale a regiunii administrative speciale Hong Kong” (un fel de Constituție), adoptată în 1997, în urmă semnării unui tratat sino-britanic din 1984.

Autonomia acestei regiuni a luat sfârșit mult mai devreme, când consiliul legislativ regional, la presiunea Pekingului, a adoptat „Legea siguranței naționale pentru Hong Kong”, modificând art. 23 din Constituția locală, ce a intrat în vigoare în iunie 2020. În acest fel, nu numai că China și-a încălcat promisiunea făcută Marii Britanii prin tratatul semnat mai devreme, dar a mai stricat aici, dar și-n Macao” sistemul „o țară, două sisteme”.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x