Susținători ai liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, în timpul unui miting în Moscova pe 31 ianuarie (Sergey Ponomarev/The New York Times)
Mai mulți diplomați din Germania, Polonia și Suedia au primit ordin să plece din Rusia, în aceeași zi în care Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe a vizitat Moscova, iar liderul opoziției, Aleksei A. Navalny, se afla într-un nou proces penal.
MOSCOVA – Rusia a expulzat vineri trei diplomați europeni, după ce aceștia au fost acuzați că ar fi participat la proteste ilegale în sprijinul liderului opoziției, Aleksei A. Navalny, aflat în închisoare. Ordinul de expulzare al celor trei diplimați a fost publicat chiar în ziua în care Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe se afla în vizită la Moscova și Navalny se afla într-un nou proces penal.
Această sincronizare a ordinului de expulzare al diplomaților din Germania, Polonia și Suedia pare destinată să transmită un mesaj atât în țară, cât și în străinătate. În Occident, Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell Fontelles, a fost criticat pentru că și-a continuat călătoria la Moscova în ciuda arestării lui Navalny și pentru că a evitat să ia în considerare posibilitatea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Decizia Kremlinului de a exila diplomații în aceeași zi cu vizita lui Borrell, indică faptul că Rusia este hotărâtă să nu facă nici un compromis cu privire la cazul Navalny. Cu câteva ore înainte ca Ministerul de Externe să anunțe expulzările, Borrell a cerut libertatea domnului Navalny la o conferință de presă la care a participat alături de Ministrul Rus de Externe, Sergey V. Lavrov.
Ambasadorii Germaniei, Poloniei și Suediei au fost înștiințați că trei dintre diplomații ambasadelor lor au fost identificați ca participanți la mitingurile neautorizate pro-Navalny, ce au avut loc pe 23 ianuarie.
„Înștiințarea a subliniat faptul că astfel de acțiuni din partea lor sunt inacceptabile și incompatibile cu statutul lor diplomatic”, a declarat Ministerul de Externe. „Li s-a ordonat să părăsească Federația Rusă cât mai curând posibil.”
Borrell a declarat că a aflat de ordinul de expulzare în timpul întâlnirii sale cu Lavrov și că le-a „condamnat cu tărie”. Suedia a numit exilul diplomatului său „complet neîntemeiată”. Cancelarul german Angela Merkel, a declarat că a aflat despre expulzări vineri, în timpul unei conferințe video cu președintele francez, Emmanuel Macron.
„Considerăm că aceste expulzări sunt nejustificate. Ele sunt o altă fațetă a detașării statului de drept, care poate fi observată în Rusia în acest moment”, a spus Merkel.
Navalny a supraviețuit unei otrăviri cu gaz iritant în Siberia vara trecută și a călătorit în Germania pentru recuperare, acuzându-l pe Putin, că s-ar afla în spatele acestei tentative de omor. Navalny s-a întors în Moscova luna trecută, în ciuda faptului că a știut că șansele de a fi arestat sunt foarte mari.
Sosirea sa a declanșat cele mai mari proteste din ultima perioadă la nivel național împotriva Kremlinului și a adus o presiune enormă asupra opoziției, cu peste 10.000 de arestări în ultimele trei săptămâni. Demonstrația Kremlinului sugerează că președintele Putin își consideră opoziția o mare amenințare, dar și că nu se ferește să se folosească de resursele vaste ale guvernului pentru a o înlătura.
Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalny și a declarat că detențiile ce au avut loc la protestele neautorizate sunt justificate și legale. Un nou proces penal a fost înaintat împotriva lui Navalny, de data aceasta, fiind acuzat că ar fi vorbit împotriva unui veteran de război.
Începutul acestui noul proces al lui Navalny, a avut loc la numai trei zile după ce o altă instanță l-a condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea condiționării sale după sentința din 2014.
Procurorii l-au acuzat pe Navalny că ar fi calomniat un veteran din cel de-al doilea război mondial în postările lui de pe rețelele sociale anul trecut. Postările sale au criticat persoanele care au susținut amendamentele constituționale ale președintelui Vladimir V. Putin, aprobate în iulie anul trecut, care îi permit să rămână la putere până în anul 2036.
„Vă folosiți de el și medaliile sale ca veteran de război, pentru a-l apăra pe hoțul Putin și pe toți prietenii lui hoți”, a declarat Navanly în cadrul procesului.
Unul dintre cei mai buni aliați ai lui Navalny, Leonid Volkov, a declarat, că nu se așteaptă la alte proteste stradale în săptămânile următoare, deoarece trebuie să se regrupeze înainte de alegerile parlamentare, care sunt programate pentru luna septembrie.
„Aceasta este o luptă care ar putea dura câțiva ani, dar acesta este planul nostru”, a spus Volkov. „Trebuie să ne păstrăm candidații pentru alegeri și trebuie să ne păstrăm birourile electorale.”
Strategia taberei Navalny este aceea, de a crește presiunea asupra Kremlinului și de a elimina legitimitatea președintelui Putin, cu dorința ca, mai devreme sau mai târziu, autoritatea sa să se prăbușească din cauza nemulțumirii publicului și al politicienilor.
Aliații lui Navalny din străinătate, inclusiv Leonid Volkov, poartă discuții cu guvernele occidentale în speranța de a le convinge să impună sancțiuni persoanelor apropiate președintelui Putin.
„Dacă continuăm să ieșim în stradă în fiecare săptămână, vom fi arestați și bătuți, iar activitatea birourilor electorale va fi paralizată”, a spus Volkov. „Sperăm ca Aleksei să fie eliberat din închisoare, în primul rând, datorită presiunilor externe”.
Într-o scrisoare din închisoare, publicată joi seara, Navalny i-a îndemnat pe susținătorii săi să continue lupta.
„Ușile de fier s-au închis în spatele meu cu o bubuitură asurzitoare, dar mă simt ca un om liber”, a scris Navalny. „Ei dețin puterea, folosind-o pentru câștigul lor personal, bazându-se numai pe frica noastră. Dar noi, depășind această frică, ne putem elibera patria de o grămadă de hoți”.
Infracțiunea lui Navalny, conform procurorilor, o constituie un tweet din luna iunie, în care a descris persoanele dintr-un videoclip, care au aprobat modificările constituționale ale președintelui Putin ca „trădători” și „oameni fără conștiință”.
Una dintre persoanele din videoclipul respectiv este veteranul Ignat Artemenko, în vârstă de 94 de ani, pe care procurorii l-au ales ulterior ca fiind o așa-zisă victimă a lui Navalny.