Evanghelistul Luis Palau și-a sfârșit alergarea

Luis Palau (1934-2021)

Luis Palau (1934-2021)

Evanghelistul argentinian Luis Palau a murit joi, 11 martie 2021, la vârsta de 86 de ani.

„După o luptă de trei ani cu cancerul pulmonar, evanghelistul Luis Palau a murit în această dimineață la domiciliul său din Portland, Oregon”, a declarat Asociația Luis Palau într-un comunicat.

Marele evanghelist latin al secolului XX

Timp de peste 65 de ani Palau s-a dedicat evanghelizării globale. „Dragostea lui Palau pentru oamenii din lume și pasiunea pentru propovăduirea mesajului Evangheliei l-au dus până dincolo de America Latină”.

Renumitul evanghelist a predicat la peste 500 de evenimente masive din 80 de țări. A avut șansa să vorbească cu diferite grupuri etnice, medii socio-culturale și vârste. Era cunoscut pentru faptul că purta conversații atât cu adolescenți din Europa de Est, cât și cu lideri mondiali din alte părți.

Mesajul său clar s-a concentrat asupra persoanei lui Isus Hristos și asupra nevoii de a crede în El spre mântuirea ascultătorilor. Palau a scris 50 de cărți.

„Nu am regret că mi-am petrecut anii, încă din tinerețe, împărtășind Evanghelia. Dacă mi s-ar da o mie de vieți, le-aș dedica pe toate aceleiași chemări”, a spus Luis Palau.Din Argentina în lume

Palau s-a născut la 27 noiembrie 1934, în Ingeniero Maschwitz, un orășel din afara capitalei Argentinei, Buenos Aires.

„A devenit un adept al lui Isus Hristos la vârsta de 12 ani, la doar doi ani după moartea prematură a tatălui său. A început să predice la colțurile străzilor în adolescență și să găzduiască propriul său program de radio creștin până la vârsta de 19 ani ”, apare pe siteul memorial al Asociației Palau.

A fost invitat în Statele Unite în 1960 de Ray Stedman, pastor și lider misionar din Palo Alto, California. În timp ce studia la Multnomah School of the Bible din (Portland, Oregon), Luis și-a întâlnit soția, Patricia Scofield , și împreună s-au angajat într-o viață de misiune.

Palau a fost stagiar la Asociația Evanghelistică Billy Graham, ajutând ocazional ca traducător în limba spaniolă pentru Graham. Ulterior dezvoltând o prietenie puternică cu acesta.

În anii ’70 și ’80, „Palau a fost unul dintre puținii predicatori străini cărora li s-a permis să organizeze evanghelizări în vechea Uniune Sovietică, iar când cortina de fier a coborât în ​​1991, a fost printre primii care au organizat evanghelizări pe stadion în aer liber în regiune. Campanii similare în națiuni aparent „închise” din Orientul Mijlociu și Asia au contribuit, de asemenea, la spargerea barierelor și la stabilirea unor noi standarde pentru eforturile de evanghelizare în masă”.În 2019, evanghelistul și-a publicat amintirile, „Palau: O viață pe foc”. În același an, filmul despre viața sa a fost lansat și în cinematografe.

Evanghelizările lui Palau au umplut stadioane din zeci de țări timp de peste treizeci de ani, până când la sfârșitul secolului al XX- lea au fost transformate în „Festivaluri evanghelistice”, urmând noua viziune a fiului său, Andrés. Acest eveniment amplu avea loc acum în spații urbane deschise și emblematice, accesibile tuturor cu ușurință. Evenimentele au inclus participarea unor muzicieni internaționali cunoscuți, oameni de sport etc.

Un exemplu al succesului acestui nou model de evanghelizare în masă este Buenos Aires, unde în 2008 presa laică a vorbit despre o jumătate de milion de spectatori în prima noapte a festivalului de evanghelizare și un milion în a doua seară. În 2004, în jur de 700.000 de oameni au ascultat mesajul transmis de Palau in Lima (Peru) și s-au raportat adunări foarte mari în alte evenimente din toată America Latină.

Luis Palau în România

În ziua de 22 mai 1990, la ora 6 după-masa, cele 30.000 de locuri ale stadionului din Oradea au fost ocupate, şi mulțimea încă sosea.

Luis Palau a plecat apoi la București, unde a predicat trei zile pe stadion și apoi la Timișoara. Cu toate că în aceste două localități nu a fost o participare atât de numeroasă ca la Oradea, totuși răspunsul a fost proporțional la fel de mare. Luis Palau a declarat că un asemenea răspuns n-a avut niciodată în toți cei 24 de ani de când colindă lumea predicând Evanghelia.

În prima seară în care Luis Palau a predicat la București, Televiziunea Română a filmat întregul serviciu. Apoi, împreună cu echipa de televiziune a lui Luis Palau, au pregătit o oră de transmisiune la Televiziunea Română, în care a fost inclusă întreaga predică din seara aceea. Programul a fost transmis în prima duminică la ora 11 dimineața, în locul obișnuitei slujbe ortodoxe. A fost prima emisiune evanghelică din România care s-a transmis la televiziune pentru întreaga țară.”Madrid 2019, ultimul său festival

Una dintre ultimele călătorii făcute de Luis Palau a fost în 2019 în Madrid (Spania), unde a predicat la 85.000 de oameni.

Un alt eveniment cu o mare acoperire media a avut loc la New York în 2015. Festivalul a combinat limbile spaniolă și engleză și, timp de o săptămână, Evanghelia a fost predicată în trei dintre cele mai cunoscute părți ale orașului: Primăria Radio, Times Square și Central Park.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x