Un bărbat s-a aruncat în aer în fața unei catedrale româno-catolice de pe insula Sulawesi din Indonezia în timpul unei slujbe din Duminica Floriilor, rănind cel puțin 14 persoane, au declarat surse din poliția indoneziană.
Într-un videoclip obținut de Associated Press se vede o motocicletă în flăcări în fața Catedralei Sacred Heart of Jesus din Makassar, capitala provinciei Sulawesi de Sud.
Un alt videoclip apărut pe contul de Twitter International Christian Concern îl arată pe un bărbat care primea îngrijiri medicale și încerca să explice la cameră ce s-a întâmplat.
Warning: Graphic video. After suspected suicide bombers attacked a Palm Sunday Mass in #Indonesia, video surfaced of a wounded man at the church who tried to stop the bombers. Read more: https://t.co/AvO706gxt6 pic.twitter.com/iNhazjK0vi
— International Christian Concern (@persecutionnews) March 28, 2021
Atacul are loc într-un moment în care Indonezia se află în stare de alertă maximă după arestarea în luna Decembrie a lui Aris Sumarsono, cunoscut sub numele de Zulkarnaen, liderul rețelei teroriste „Jemmaah Islamiyah”.
Wilhelmus Tulak, preotul care conducea slujba atunci când bomba a explodat în jurul orei 10:30, a declarat reporterilor că s-a auzit o bubuitură puternică ce a șocat întreaga adunare care tocmai se pregătea să încheie slujba de la începutul Săptămânii Sfinte dinainte de Paște.
El a spus că agenții de securitate au văzut două persoane suspecte care au încercat să între în biserică, însă i-au oprit. Unul dintre atacatori a detonat apoi explozibilul și a murit lângă poartă.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Naționale, Argo Yuwono, a declarat într-o conferință de presă că poliția încă încearcă să identifice alte două persoane care au părăsit zona pe o motocicletă.
El a spus că ofițerii investighează dacă aveau legături cu rețeaua teroristă „Jemaah Islamiyah” sau acționau pe cont propriu.
Indonezia, cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume, se luptă contra militanților islamiști încă din 2002, când un atac asemănător a avut loc în stațiunea Bali ucigând 202 de oameni, în principal turiști străini.
Atacurile îndreptate împotriva străinilor au fost în mare parte înlocuite în ultimii ani cu atacuri mai restrânse și mai puțin mortale care vizează guvernul, poliția și forțele antiteroriste, pe care islamiștii radicali îi consideră infideli.
O nouă amenințare a apărut în ultimii ani inspirată de atacurile grupului Stat Islamic în străînătate.

Familia implicată în atacurile sinucigașe din luna Mai 2018
Ultimul atac major din țară a avut loc în mai 2018, când două familii s-au aruncat în aer în al doilea oraș că mărime, Surabaya, ucigând zeci de persoane, inclusiv fiicele a doi dintre atacatori, două tinere forțate chiar de către părinții lor să se arunce în aer.
Poliția a spus că tatăl a fost liderul unui grup al grupării Stat Islamic.