CBMC International
22 martie 2021
În secolul 21, America deține o distincție dubioasă: a devenit cunoscută pentru că a generat cele mai multe procese care au avut loc vreodată în orice societate. Acest lucru este evidențiat de numeroasele reclame de la TV, radio și din panourile publicitare, care promovează firme de avocatură, ce caută într-un mod agresiv clienți noi. Unii oameni spun că problema este faptul că sunt prea mulți avocați, toți dornici să se angajeze în litigii. Totuși, numărul avocaților nu reprezintă problema fundamentală. Problema de bază este că prea mulți oameni nu sunt dispuși să lucreze spre un compromis sau spre o soluționare extrajudiciară. În schimb, ei insistă să meargă pe propria cale, alegând să dea în judecată dacă nu obțin ceea ce cred că merită.
Isus Hristos a abordat acest lucru în pasajul numit în mod obișnuit „Predica de pe Munte”. Folosind câteva sute de cuvinte, relatate în Matei 5-7, Isus a explicat ce înseamnă să fii ucenicul Său – elevul și urmașul Său. Într-un limbaj clar, concis, Isus spune cum să trăim o viață care îl onorează El și care se bazează pe puterea pe care o primim pe măsură ce ne încredem în El.
Isus vorbește mai întâi despre beneficiile generozității și despre pericolele lăcomiei. Vorbește despre crimă și despre adulter; despre puterea iertării și lipsa dorinței de răzbunare; despre anxietate sau lipsa îngrijorării. El face declarații radicale prin care ne îndeamnă să îi iubim pe dușmanii noștri, mai degrabă decât să îi urâm.
În ceea ce privește înclinația de a merge în instanță pentru rezolvarea disputelor, El a spus:
„Caută de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă vreme eşti cu el pe drum, ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului şi să fii aruncat în temniţă.”(Matei 5:25).
Cu alte cuvinte, trebuie să căutăm să soluționăm conflictele cu ceilalți fără a fi nevoie să apelăm la agențiile guvernamentale pentru ca ele să ne recomande căi de atac.
Aceasta explică de ce Isus a inclus acest subiect în predica Sa de pe munte. Se află în contextul iertării, al smereniei și al dorinței de a nu căuta răzbunare pentru greșelile percepute. Adesea descoperim că suntem înclinați să avem propria cale, și nu suntem dispuși să-i ascultăm pe ceilalți sau să negociem o soluție care să fie acceptabilă pentru toți.
Un alt motiv pentru a evita să vă adresați instanței este să evitați ca hotărârea să fie luată împotriva dumneavoastră. După cum Proverbele 25: 8 spune,
“Nu te grăbi să te iei la ceartă, ca nu cumva, la urmă, să nu ştii ce să faci când te va lua la ocări aproapele tău”.
Când am intrat în lumea afacerilor în urmă cu aproape 50 de ani, am avut câteva obiective proeminente. Unul dintre ele a fost să fiu onest și să nu fac niciodată ceva lipsit de etică sau ilegal. Un alt obiectiv a fost să încerc să rezolv toate disputele fără a fi nevoit să dau în judecată pe cineva și, de asemenea, să evit să fiu trimis în judecată. Până acum, totul este bine.
Iertarea autentică poate presupune o pierdere financiară temporară în bilanțul nostru. Am experimentat acest lucru de câteva ori. Cu toate acestea, iertarea altora pentru greșelile pe care le-au făcut poate oferi, de asemenea, libertate și eliberare de furia și amărăciunea care ne-ar putea chinui mult timp.
Aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să căutăm o soluționare adecvată a conflictelor. Isus a propus o abordare alternativă:
„Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori.”(Matei 18: 15-16).
Punerea în practică a acestor pași vă poate ajuta să economisiți mult timp și bani – și să vindecați relațiile rupte.
Autor: Jim Mathis
Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro