Spania devine a patra ţară din Europa care legalizează eutanasia

Legislativul spaniol a aprobat joia trecută o lege, ce va intra în vigoare începând cu luna iunie, care va permite ca adulţii cu „boli cronice grave, fără vreo şansă de recuperare şi care trec prin suferințe insuportabile” să aibă posibilitatea de a pune stop vieţii fie prin eutanasiere fie prin intermediul suicidului asistat medical.

Înainte de aprobarea acestei legi, oferirea de ajutor cuiva pentru a comite suicid se pedepsea cu 10 ani de închisoare.

Inițiativa legislativă a fost în dezbateri pentru ultimii trei ani înainte de ajunge în forma în care a fost aprobată acum.

Legea a obţinut suport larg din partea partidelor de stânga şi a celor de centru iar aprobarea ei de către Parlament fost salutată de primul-ministru Pedro Sanchez care a declarat că aplicarea acesteia va face ţara „mai umană, mai dreaptă şi mai liberă.”

„Le mulţumesc tuturor oamenilor care au luptat neobosiţi pentru ca dreptul de muri cu demnitate să fie recunoscut în Spania,” a scris el pe Twitter.

Politicienii conservatori şi grupările religioase se opun noii legi.

Biserica Catolică spaniolă a numit legea „o formă de omucidere”, iar partidul de dreapta Vox a spus că intenţionează să depună o sesizare la Curtea Constituţională.

Această lege „încalcă dreptul la viaţă, fără de care nimeni nu ar exista,” a spus Alexander Cuevas, unul din cei 100 de protestatari care a ieşit să demonstreze în fata Parlamentului, joi când legea a fost supusă la vot.

Pentru a fi eligibil pentru eutanasiere, un pacient trebuie să fie cetăţean spaniol sau rezident permanent în Spania şi să fie pe „deplin conştient” atunci când solicită procedura.

Solicitarea trebuie făcută de două ori în scris, la interval de 15 zile. Doctorii pot respinge solicitarea dacă cerinţele legale nu sunt îndeplinite.

Cererile trebuie aprobate de un al doilea profesionist medical şi de o comisie de evaluare.

Legea prevede că doctorii pot alege să nu participe la procedurile de eutanasiere pe motive de conştiinţă.

Eutanasierea este de asemenea legală în Belgia, Luxemburg, Olanda, Canada, Columbia şi Elveţia. În luna octombrie din anul trecut, Noua Zeelandă a aprobat legislaţie privind eutanasierea într-un referendum ce a avut loc la nivel naţional. Aici legea va intra în vigoare pe 6 Noiembrie în acest an, la exact 1 an după ce votul a fost certificat.

0 0 votes
Article Rating

ALTE FILME CREȘTINE

Sfârșitul Suliţei

Este posibil să iertați pe cei care au luat de la voi ceea ce vă place cel mai mult? Poate fi transformat un popor controlat

David și Goliat

La intersecția a două mari imperii antice, un simplu păstor numit David se transformă într-un războinic puternic și ia un uriaș teribil. Una dintre cele

Salvarea lui Dumnezeu

Omul condamnat, Rev. Armstrong revine în cartierul său, un bărbat schimbat care dorește să preia biserica veche a tatălui său. Cartierul este greu și plin

Fiul lui Dumnezeu

Povestea vieții lui Isus se spune din nașterea sa umilă prin învățăturile sale, răstignirea și învierea supremă. 0 0 votes Article Rating

Ilie

Povestea epică biblică după Ilie, așa cum este chemat de Dumnezeu să se confrunte cu regele Ahab și cu regina răzvrătită Izabela, luptând pentru inimile

David și Goliat

La intersecția a două mari imperii antice, un simplu păstor numit David se transformă într-un războinic puternic și ia un uriaș teribil. Una dintre cele

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x