„De aceea, preaiubiții mei frați, fiți tari, neclintiți, sporiți totdeauna în lucrul Domnului, căci știți că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.” 1 Corinteni 15:58
„Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți–vă!” 1 Corinteni 16:13
Argumentele distanțării, izolării:
- Înțelegerea mesajelor publice
Mesajele publice cer distanțarea dintre oameni. Mai întâi a fost folosit termenul de „distanțare socială”, iarmai apoi acesta a fost înlocuit cu „distanțarea fizică” fiindcă s-a înțeles că primul termen transmite un mesaj negativ. Mesajele publice de genul „fiecare pe cont propriu” au un impact negativ la nivel psihologic, însă este nevoie de mesaje publice care să dea sentimentul de securitate. Cine transmite astfel de mesaje?
- Percepția socială
Se observă, un obiceicare s-a format în perioada pandemiei: reacția unora față de persoanele care nu respectă restricțiile. Astfel, comportamentul altora devine un răspunsla o presiune socială.
- Experiența personală
Sunt experiențe personale care, deși sunt subiectiv-afective, determină schimbări de comportamente și noi obiceiuri de viață.
- Teama de boală și alte temeri
În dorința sa de bine omul fuge de orice i-ar putea aduce vreo problemă de sănătate. În orice vremuri omul luptă să nu se imbolnăvească, mai ales în zilele de pandemie.
- Cetățenia activă
Peste tot în lume se pune accentul pe cetățenia activă, pe spiritul civic, pe implicarea cetățenilor pentru rezolvarea problemelor sociale.
- Grija față de sine și față de alții
Este efortul pe care toți trebuie să îl depună pentru a se păzi pe sine, cât și pe alții. Este sădită convingerea că în acest fel se ajunge la liman.
- Ascultarea de autorități
Într-o societate unde nu este anarhie, cetățenii respectă regulile. Într-o societate democratică comportamentul antisocial este sancționat.
Argumentele participării la părtășia Bisericii:
- Înțelegerea mesajului Scripturii, al rolului Bisericii
Credincioșii fac parte din Trupul Domnului Isus Cristos și împreună sunt Mireasa, Biserica Sa. Deși relația cu Dumnezeu este personală, Trupul, Biserica, Mireasa Mântuitorului include toți credincioșii.
„Din El tot trupul, bine închegat și strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, își primește creșterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părți în măsură ei, și se zidește în dragoste.” Efeseni 4:16.
„pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui.” Efeseni 5:30.
„El este Capul trupului, al Bisericii. El este Începutul, Cel întâi născut dintre cei morți, pentru că în toate lucrurile să aibă întâietatea.” Coloseni 1:18.
„Și Duhul și Mireasă zic: „Vino!”, și cine aude să zică: „Vino!”, și celui ce îi este sete să vină; cine vrea să ia apă vieții fără plată!” Apocalipsa 22:17.
- Percepția creștină
Credincioșii trăiesc în lume, însă înțeleg viața în mod duhovnicesc și se poartă și acționează după Cuvântul lui Dumnezeu.
„Așa că, de acum încolo, nu mai cunoaștem pe nimeni în felul lumii; și, chiar dacă am cunoscut pe Hristos în felul lumii, totuși acum nu-L mai cunoaștem în felul acesta. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” 2 Corinteni 5:16-17
„Dar omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; și nici nu le poate înțelege, pentru că trebuie judecate duhovnicește.” 1 Corinteni 2:14.
- Relația personală cu Dumnezeu
Relația cu Dumnezeu este una a experienței personale. Lucrarea lui Dumnezeu este materializată în viața credinciosului. Astfel, Cuvântul lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt sunt trăite real.
„Noi suntem martori a tot ce a făcut El”. Faptele apostolilor 10:39A.
„Știm că Fiul lui Dumnezeu a venit și ne-a dat pricepere să cunoaștem pe Cel ce este adevărat. Și noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat și viață veșnică.” 1 Ioan 5:20.
- Grija pentru sănătatea sufletului și pentru viața spirituală
Standardul înalt al sănătății fizice ar trebui să indice spre un standard cel puțin la fel de înalt pentru sănătatea spirituală. La ce ajută sănătatea în trup și boală în suflet?
„Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ți meargă bine, și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău.” 3 Ioan 1:2.
„Și ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul sau?” Matei 16:26.
Mulți creștini și-au pierdut sănătatea pentru lucrarea lui Dumnezeu, iar alții au fost martirizați. Relevant este exemplul lui Epafrodit:
Filipeni 2:25-30 „…Ce-i drept, a fost bolnav și foarte aproape de moarte, dar Dumnezeu a avut milă de el. Și nu numai de el, ci și de mine, că să n-am întristare peste întristare. Căci pentru lucrul lui Hristos a fost el aproape de moarte și și-a pus viață în joc, că să împlinească ce lipsea slujbei voastre pentru mine.”
Domnul Isus spune „Căci oricine va vrea să–și scape viață, o va pierde; dar oricine își va pierde viață din pricina Mea și din pricina Evangheliei, o va mântui.” Marcu 8:35.
- Responsabilitatea de cetățean al cerului
Dacă se vorbește despre cetățenie activă și spirit civic în societate, credinciosul trebuie să aibă cu atât mai mult responsabilitatea să de cetățean al cerului, a patriei cerești spre care se îndreaptă (Evrei 11:16).
„Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu,” Efeseni 2:19.
„Dar cetățenia noastră este în ceruri, de unde și așteptăm că Mântuitor pe Domnul Isus Hristos.” Filipeni 3:20.
- Grija față de credincioși și față de lucrarea lui Dumnezeu
Implicarea activă și proactivă a credinciosului rămâne, conform Scripturii, indiferent de vremuri și circumstanțe.
„Ajutați pe sfinți când suntîn nevoie. Fiți primitori de oaspeți.” Romani 12:13.
„Noi, care suntem tari, suntem datori să răbdăm slăbiciunile celor slabi și să nu ne placem nouă înșine.” Romani 15:1.
„Să veghem unii asupra altora, că să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune.” Evrei 10:24.
- Ascultarea față de Dumnezeu
Afirmația „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!” rămâne o declarație de credință și un comportament al creștinilor încă din primul veac. Această a fost o provocare încă de la începutul istoriei Bisericii.
„Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ce vă poruncesc Eu.” Ioan 15:14.
„Cine are poruncile Mele și le păzește acela Mă iubește; și cine Mă iubește va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi și Mă voi arată lui.” Ioan 14:21.
„Petru și apostolii ceilalți, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!” Faptele apostolilor 5:29.
„Adevărat, adevărat va spun că cine ascultă cuvintele Mele și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viață.” Ioan 5:24.
„Cine este din Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultați, pentru că nu sunteți din Dumnezeu.” Ioan 8:47.
În concluzie, pentru creștin, argumentele Biblice vor prima mereu în fața oricăror altor argumente. Nu există argumente mai puternice decât cele Scripturale!
„De aceea, preaiubitii și mult doritii mei frați, bucuria și cununa mea, rămâneți astfel tari în Domnul, preaiubitilor!” Filipeni 4:1.
Păstor Ion Damian
Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro