Tot Israelul s-a oprit pentru două minute joi în amintirea celor 6 milioane de evrei ce au fost ucişi de nazişti în lagărele de concentrare în Al Doilea Război Mondial. Pietonii s-au oprit pe trotuare, maşinile şi autobuzele au tras pe dreapta şi au oprit motorul pentru a-i plânge pe cei ucişi.
Evenimentul are loc în fiecare an şi pentru 24 de ore restaurantele şi localurile rămân închise, iar posturile tv au programe şi documentare dedicate aproape în exclusivitate Holocaustului şi supravieţuitorilor acestuia.
Liderii politici din Israel au marcat ziua printr-o ceremonie solemnă la Yad Vashem ce a avut loc miercuri seara. În timpul ceremoniei primul ministru în exerciţiu Benjamin Netanyahu a îndemnat liderii lumii să nu reia acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015.
„Istoria ne-a învăţat că astfel de înţelegeri cu regimuri extremiste cum este acesta nu au nici o valoare,” a spus Netanyahu. „O înţelegere cu Iranul îi va ajuta să obţină fonduri pentru a-şi fabrica arme nucleare – arme cu care ne ameninţă – nu vom fi de acord în nici un fel cu un astfel de acord. Avem o singură datorie: de a împiedica pe oricine caută să ne distrugă din a-şi duce planurile la îndeplinire.”
S.U.A. şi Iranul au început convorbiri la Viena în această săptămână pentru a discuta cum să repornească acordul din care fostul preşedinte Donald Trump a retras Statele Unite în 2018. Acordul, care a fost iniţiat de fostul preşedinte american Barack Obama, impune restricţii în programul nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor la care este supus Iranul.
Netanyahu s-a folosit de asemenea de ocazie şi pentru a condamna Curtea Penală Internaţională pentru investigarea unor presupuse crime de război comise de grupuri teroriste israeliene şi palestiniene.
„În timpul Holocaustului, nu aveam drepturi, nici ţară şi nici un protector. Astăzi avem o ţară, avem protecţie şi avem tot dreptul ca şi popor suveran să ne apărăm de duşmanii noştri,” a mai spus Netanyahu.
Şi preşedintele Israelului Reuven Rivlin a transmis un mesaj special adresat comunităţii tot mai mici formate din foştii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare:
„Dragii mei supraviețuitori ai Holocaustului, cetăţeni israelieni, povara amintirilor pe care le purtăm în inima noastră este o datorie sfântă,” a spus el în timpul ceremoniei. „Indiferent că vrem sau nu, amintirea Holocaustului ne modelează identitatea noastră ca şi popor. Holocaustul ne pune în faţa ochilor – a victimelor sale, a poporului evreu şi a Statului Israel – o sarcină infinită de a ne reaminti.”