Lecții financiare de la iepure și țestoasă – ȘtiriCreștine.ro

Lecții financiare de la iepure și țestoasă – ȘtiriCreștine.ro

de Jim Mathis

Cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu fabula lui Esop „Broasca țestoasă și iepurele”. Broasca țestoasă cea umilă îl provoacă la o întrecere pe iepurele arogant. Iepurele cel rapid pornește și conduce cursa cu rapiditate, după care ia decizia să se oprească pentru un pui de somn. Se trezește pentru a descoperi că broasca țestoasă a înaintat greoi, dar a câștigat cursa. Presupusa morală a acestei fabule este că cel încet și constant câștigă cursa. Dar, adesea, când copiilor li se cere interpretarea, ei spun că, în mod clar, iepurele este mai rapid și că el nu ar fi trebuit să se oprească pentru a trage un pui de somn. Nimeni nu își prea dorește să se identifice cu broasca țestoasă cea lentă și constantă.

Îmi place să mă gândesc la securitatea financiară ca la o cursă lungă, constantă și uneori plictisitoare, un maraton, nu un sprint. Pentru mine securitatea financiară înseamnă să nu fii treaz noaptea îngrijorându-te în privința banilor sau în ceea ce privește plata facturilor. Nu este vorba despre a fi bogat, ci despre a fi capabil să faci planuri fără a fi limitat de lipsa resurselor financiare.

Printre prietenii mei sunt numeroși milionari. Niciunul dintre ei nu a câștigat la loterie, nu a venit cu o invenție strălucitoare, nu a înregistrat un hit de succes și nu a încheiat o afacere importantă. Cu toții au cheltuit mai puțin decât au câștigat, și-au plătit facturile și au investit restul de bani pentru o perioadă lungă de timp. Proverbele 28: 19-20 spune: „Cine îşi lucrează câmpul are belşug de pâine, dar cine aleargă după lucruri de nimic are belşug de sărăcie. Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogăţească repede nu rămâne nepedepsit”.

Warren Buffet este unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă. El oferă gratis sfaturi financiare oricui i le cere. Un reporter l-a întrebat odată de ce atât de puțini oameni îi urmează  sfaturile. El a răspuns repede: „Nimeni nu vrea să se îmbogățească lent”. Acumularea bogățiilor în „Modul Buffet” nu este greu; pur și simplu nu este interesant.

Cartea Proverbelor din Vechiul Testament al Bibliei oferă o serie de principii excelente în ceea ce privește modul în care să gestionăm corect banii și averea. Iată  alte câteva exemple:

În managementul financiar graba este o abordare foarte fiabilă. La fel ca în cazul iepurelui proverbial rapid, dobândirea în grabă a bogăției poate părea ușoară. Dar aceasta se poate pierde la fel de repede. „Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar  cel ce vrea să se îmbogăţească repede nu rămâne nepedepsit” Proverbe 28:20.

Nu deveniți robul datoriilor. Achiziționarea de lucruri pe credit, fie ele pentru uz personal sau pentru afaceri, este tentantă. Ar putea părea chiar o scurtătură către obiectivele noastre. Cu toate acestea, este important să ne dăm seama că datoriile trebuie rambursate, limitându-ne astfel libertatea în utilizarea resurselor financiare. Așa cum spune Proverbele 22: 7, „Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut”.

Nu garanta pentru datoriile altora. Girarea, sau garantarea pentru plata împrumuturilor altcuiva, chiar dacă este vorba despre un membru al familiei sau de un prieten apropiat, poate fi periculoasă. Este mai înțelept să dați bani decât să deveniți răspunzător în cazul în care persoana respectivă nu își îndeplinește obligațiile. „Nu fi printre cei ce pun chezăşii, printre cei ce dau zălog pentru datorii! Căci, dacă n-ai cu ce să plăteşti, pentru ce ai voi să ţi se ia patul de sub tine?” Proverbe 22: 26-27.

Eșecul de a economisi o parte din câștigurile dumneavoastră  poate fi costisitor. Obiceiul de a cheltui tot câștigul, fără a economisi,  este aproape la fel de periculos ca încercarea de a trăi din credit. Ce veți face în caz de urgență? „Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte.” Proverbe 21:20. 

Autor: Jim Mathis

 

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x