Biserica Luterană din Suedia afirmă ideologia de gen și atacă creştinii conservatori – ȘtiriCreștine.ro

Lutheran, Sweden, Church

Într-o scrisoare deschisă recentă, preoţi şi laici din Biserica Luterană din Suedia au declarat că ei cred într-o „umanitate ce îmbracă toate culorile curcubeului, uimitoare şi infinită în diversitatea ei.”

Biserica Luterană din Suedia (BLS) înregistrează 5,8 milioane de membri (2019), fapt care o situează ca fiind cea mai mare instituţie luterană din Europa. BLS binecuvântează căsătoriile homosexuale încă din 2009 şi cea mai mare parte din corpul clerical are o orientare teologică liberală în ceea ce priveşte Biblia.

„Avem angajaţi, ierarhi şi reprezentanţi aleşi care se definesc ca fiind transgenderi. Biserica este formată din membri transgender, prin urmare biserica poate fi descrisă ca trans,” se mai spune în scrisoarea semnată de peste 1.000 de persoane, inclusiv preoţi, personal administrativ şi membri laici.

Semnatarii scrisorii fac o comparaţie între povestea biblică a lui Hagar şi suferinţele persoanelor transgender. „Ca şi Hagar, noi toţi, creştini sau nu, transgender sau cisgender, avem propria noastră relaţie cu Dumnezeu. Avem propria noastră poveste, care există şi este adevărată, indiferent dacă cineva vrea ca aceasta să existe sau nu.”

Opoziţia creştinilor radicali şi a feministelor

Scrisoarea acuză „grupările creştine radicale de dreapta” şi canalele media pentru atitudinea de „ură” împotriva persoanelor transgender. „Feministele care exclud persoanele transgender” sunt de asemenea un obstacol, în contrast cu „feministele care s-au solidarizat pentru a lupta cu normele înguste de gen.”

Scrisoare afirma apăsat o teologie pro-LGBT, care a fost adoptată şi de celelalte biserici protestante tradiţionale din Europa de Nord şi S.U.A. „Indiferent de ce întâlneşti pe calea ta şi de orice ar spune alţii, nimeni nu-ţi poate lua identitatea ta de gen şi demnitatea umană. Dumnezeu te iubeşte aşa cum eşti,” se spune în scrisoare.

O biserică în declin

Încă din 2017, BLS a încurajat preoţii să folosească un limbaj de gen neutru atunci când se referă la Dumnezeu, să evite folosire pronumelor „El”, sau conceptul de „Tată”.

BLS înregistrează o scădere de 1,5% a numărului de membri în fiecare an. Deşi peste jumate din populaţie sunt încă membri în BLS, cifrele oficiale din 2017 indică faptul că doar 5% din suedezi particiă la slujbele bisericii şi 8 din 10 suedezi se consideră „nereligioşi”.

Bisericile evanghelice libere, care aderă la învăţătura tradiţională a Bibliei despre sexualitate şi căsătorie sunt o minoritate în Suedia. Alianţa Evanghelică din Suedia şi-a afirmat sprijinul pentru căsătoria heterosexuală şi respectul pentru autoritatea Bibliei în chestiuni de sexualitate şi a făcut un apel la o atitudine de compasiune pentru persoanele cu orientare LGBT.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x