Credința si fotbalul de la Euro 2020 – ȘtiriCreștine.ro

Credința si fotbalul de la Euro 2020 – ȘtiriCreștine.ro

Colectăm povești despre turneul de fotbal dintr-o perspectivă creștină. Credința unor jucători precum Alaba, Olivier Giroud și Schaub, imnul național elvețian, originile fotbalului englez …

Pe măsură ce milioane de oameni din întreaga Europă și din toată lumea urmăresc campionatul european de fotbal, colectăm câteva povești interesante care au legături cu credința creștină.

Pentru prima dată în istoria sa, Austria s-a calificat în optimile de finală ale Euro, după ce a învins Ucraina cu 0-1.
June 21, 2021

Doi dintre jucătorii acestei naționale, Louis Schaub și David Alaba, vorbesc adesea despre credința lor în mod public.

Mijlocașul și atacantul Louis Schaub, care a marcat șase goluri în 21 de meciuri internaționale, a jucat deja în trei țări vorbitoare de limbă germană; după Rapid Viena FC Köln și HSV, Schaub joacă acum la FC Luzern.

Când a fost întrebat despre deviza sa în viață, el a citat Psalmul 18, versetul 29: „Cu Dumnezeul meu sar peste un zid întărit.”

Dar cel mai faimos jucător austriac la Euro este căpitanul David Alaba. El a fost MVP (cel mai valoros jucator) în victoria împotriva Macedoniei.

Noua vedetă de la Real Madrid, cu rădăcini nigeriene, filipineze și austriece, el vorbește public în mod regulat despre credința sa creștină. Anul trecut, în timpul sărbătoririi câștigării  titlului Ligii Campionilor cu FC Bayern München, a scos tricoul echipei sale și și-a pus o bluză albă cu mesajul „Puterea mea stă în Isus” scris cu litere mari și negre.

Printre altele, internaționalul care a fost selectat la echipa nationala de  83 de ori (14 goluri) a postat și un videoclip pe rețelele de socializare în care citea din Psalmul 23 și apoi îi invita pe oameni să-L caute pe Dumnezeu și să umble cu El.

Credința lui Giroud

Olivier Giroud este unul dintre jucătorii de la Euro 2020 care a vorbit cel mai mult despre credința sa creștină. Echipa sa, Franța, este una dintre favoritele la câștigarea campionatului, alături de Germania, Italia și Belgia.

Cu câteva zile înainte de începerea competiției, Giroud a spus: „Credința mă ajută să știu cum să mă raportez la viață. A ști să iert este ceva care mă calmează, îmi dă multă seninătate ”.

Cu 46 de goluri până în prezent, Olivier este al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei naționale a Franței, după Thierry Henry.

Giroud este membru al unei biserici evanghelice din Londra, a fost implicat în Cursurile Alpha, prin care sunt învățate lucrurile de bază ale creștinismului și este un susținător al creștinilor persecutați.

„De fiecare dată când citesc cuvintele Bibliei, mă simt recunoscător pentru tot ce mi s-a întâmplat în viață”, a spus el în urmă cu câțiva ani.

Fotbal în Anglia

Fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar această țară este prezentă la Euro 2020 – alături de Țara Galilor și Scoția, tot din Regatul Unit.

Știați că o treime din toate echipele care au fost vreodată în Premier League au fost începute de biserici? Aceasta include cluburi importante precum Manchester City, Liverpool și Tottenham.

Gavin Calver din Alianța Evanghelică Regatul Unit arată într-un articol și partea urâtă a fotbalului de elită. „Cercetările efectuate de academicieni de la universitatea Lancaster au constatat că numărul cazurilor raportate de abuzuri domestice a crescut cu 38% atunci când Anglia a pierdut. Abuzul rasial față de fotbaliști este de asemenea inacceptabil. Rasismul nu are loc în fotbal sau într-adevăr într-o societate mai largă. Pariurile sunt, de asemenea, o problemă serioasă, care trebuie recunoscută și tratată cu fermitate.”

Calver conchide: „Sper și mă rog ca aceste probleme să nu apară vara aceasta și ca oamenii să se poată bucura de acest joc frumos fără să sufere de unele dintre aspectele mai urâte ale acestui sport.”

Imnul elvețian

În ultimul său joc din grupa A, Elveția a învins Turcia (3-1) și s-a calificat în optimi unde va întâlni Franța la București. Știați că Elveția are probabil cel mai creștin imn național dintre țările de la Euro 2020?

Înainte de fiecare joc, jucătorii cântă „Psalmul elvețian”. A fost compus în 1841 de Alberich Zwyssig și include fraze precum:

„Către noi, în furtuna sălbatică care vine,
Tu [Doamne] însuți ne dai rezistență și ne întărești,
Tu, Atotputernic conducând și mântuind !
În timpul groazei și nopților cu furtuni
Să ne sprijinim pe El cu credința unui copil !
Da, simțim și înțelegem;
Că Dumnezeu locuiește în această țară.”

De ani de zile în Elveția, o țară din ce în ce mai secularizată, mulți au cerut să se  „actualizeze” imnul și să se elimine referințele la Dumnezeu, lucru pe care unii îl cer și în legătură cu constituția.

În urma unui concurs oficial, un text alternativ pentru imn care omitea cuvântul „Dumnezeu” a fost propuse în 2015, dar parlamentul național nu pare a se grăbi să deschidă dezbaterea  care cel mai probabil va fi una controversată, pentru schimbarea acestui element central de identitate.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x