Dragoste și respect – Fundația căsniciei – ȘtiriCreștine.ro

Dragoste și respect – Fundația căsniciei – ȘtiriCreștine.ro

Scriptura ne învață că noi, ca și crestini, trebuie să respectăm toți oamenii: ”Cinstiţi pe toţi oamenii; iubiţi pe fraţi; temeţi-vă de Dumnezeu; daţi cinste împăratului!” (1 Petru 2:17). Fiecare om poartă în sine chipul și asemănarea lui Dumnezeu și suntem chemați să respectăm lucrul acesta. De altfel, Scriptura ne învață să ne iubim aproapele, iar Isus, într-una din faimoasele Sale pilde, ne arată că aproapele nostru este cel pe care Dumnezeu l-a așezat lângă noi. În concluzie, creștinii ar trebui să-i iubească și să-i cinstească pe toți oamenii.

Dar când vorbește despre relația dintre soț și soție, Scriptura ne face o precizare adițională importantă. Soților le spune să-și iubească nevestele precum și-a iubit Cristos Biserica (Efeseni 5:25), iar soțiilor să-și respecte soții la fel cum Biserica îl cinstește și onorează pe Cristos (Efeseni 5:33).

De aici putem învăța multe lucruri, însă ne vom opri la trei dintre ele, care sunt esențiale:

1. Suntem chemați la dragoste și respect

Poruncile Domnului țintesc atât slăbiciunile noastre relative, cât și cele specifice. Ni se spune să facem anumite lucruri pe care nu le-am face dacă nu ni s-ar spune. De exemplu, copiilor li se spune să asculte de părinți, pentru că e ușor și natural să nu asculte (Efeseni 6:1). În același ton, soților li se spune să-și iubească soțiile pentru că le este ușor să nu o facă; soțiilor li se spune să-și respecte soțul pentru că li se pare firesc să nu o facă. Suntem chemați să facem lucruri pentru care nu simțim înclinație; dacă am simți, ce rost ar mai avea porunca?

Femeile sunt mai pricepute în a iubi decât bărbații. Bărbații au o înclinație nativă pentru respect. C.S. Lewis spunea odată că femeile percep dragostea prin a te deranja pentru celălalt (ceea ce este mult mai aproape de biblicul ”agape” decât ceea ce înțeleg bărbații); bărbații tind să perceapă dragostea prin a nu-l deranja pe celălalt.

Bărbații sunt chemați să se sacrifice pentru nevestele lor, să se deranjeze pentru ele, așa cum Cristos s-a dat pe sine pentru Biserică. Femeile sunt chemate să-și respecte bărbații. Unei femei i se pare natural să-și iubească soțul, dar are dificultăți în a-l respecta și cinsti, ceea ce este o problemă, ne spune Pavel. De câte ori nu am auzit tragica poveste în care o femeie se întoarce la partenerul ei abuziv, spunând că îl iubește, deși acesta o tratează mizerabil? Dacă am intreba-o dacă îl respectă, ne-ar răspunde: “Glumești, nu? Pe el?”

Apoi, bărbații sunt chemați să se dea pe sine pentru soțiile lor. Aceasta este definiția căsătoriei.

2. Bărbații funcționează cu respect, femeile cu dragoste

În al doilea rând, această poruncă ne revelează ceva despre nevoia beneficiarului. Cu alte cuvinte, dacă Biblia vorbește păstorilor pentru a da hrană adecvată oilor lor, o deducție pertinentă ar fi aceea că oile au nevoie de hrană pentru a trăi. Când soților li se spune să-și iubească soțiile, deducem că soțiile au nevoie de lucrul acesta. Cand soțiilor li se spune să-și respecte soții, concluzionăm că soții au nevoie de respect. Să ne gândim la cele două categorii ca la două motoare care funcționează pe diferite tipuri de combustibil: benzină și motorină. Bărbații se alimentează cu respect, femeile cu dragoste. Bineînțeles, fiecare are nevoie de o doză de respect și dragoste primordială, însă reamintirea acestei porunci nu ne lasă să dăm ceea ce ne-ar plăcea nouă să primim. George Bernard Shaw spunea să nu dăm altora ceea ce am vrea și noi să primim, pentru că s-ar putea să nu avem aceleași gusturi. Îmi amintesc de un soț care i-a cumpărat soției sale o armă automată de Craciun. Ea, fiind o femeie creștină cu tact, de Crăciunul următor i-a cumpărat un șirag frumos de perle. Și, precum îi spunea soției mele, “erau atât de frumoase!”

De multe ori căsnicia este un domeniu dificil; fiecare are tendința să-i ofere celuilalt ceea ce crede el că are nevoie. Soțiile se apropie de soții lor cu dragoste, când respectul este ceea ce ar avea ei nevoie. Soții se retrag, crezând că aceasta este un mod de a arăta respect, pe când ar trebui să se apropie cu dragoste.

3. Ambele sunt capabile de a produce schimbare

În al treilea rând – aici devine glorios- ambele sunt convingătoare. Biblia ne învață că acest tip de dragoste este productivă – aduce farmec, frumusețe. Acest tip de respect este puternic – conferă demnitate.

Soții nu pot reproduce dragostea lui Cristos, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o imite. Imitând-o putem vedea niște efecte asemănătoare cu cele a Miresei iubite de Cristos: o femeie iubită de soțul ei va crește în farmec și în frumusețe. În pasajul din Efeseni 5:25-33 se vorbește despre această dragoste care conferă perfecțiune. Aceeași putere se găsește și în respectul pe care o femeie creștină îl are pentru soțul ei. Petru ne vorbește despre potența pe care un mod de abordare “curat și în temere” îl poate avea asupra unui soț răzvrătit (1 Petru 3:1,2).

Rezultatele pot fi uimitoare atunci când fiecare partener face ceea ce Scriptura îi poruncește să facă.

Douglas Wilson,
DesiringGod

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x