„Pe urmele Apostolului Pavel” un documentar realizat de Liviu Mihăileanu – ȘtiriCreștine.ro

„Pe urmele Apostolului Pavel” un documentar realizat de Liviu Mihăileanu – ȘtiriCreștine.ro

Columns of the Acropolis (Propilea) Athens Greece

Cum ar fi să citești epistola către Filipeni, Efeseni, Tesaloniceni, Corinteni și să vezi locurile unde Pavel a predicat, unde a vindecat oameni, unde a lucrat la confecționarea corturilor? Cum ar fi să vezi cu ochii tăi și să simți aerul acelei vremi privind locurile unde a călcat și a slujit Pavel?

Liviu Mihăileanu și-a luat familia și a făcut o incursiune reală „Pe urmele Apostolului Pavel” din Neapolis, până la Corint. Vă invităm să urmăriți în următoarele cinci săptămâni, un documentar video în care Liviu Mihăileanu ne povestește contextul și ne arată călătoriile misionare ale lui Pavel. Ghidați de autorul documentarului vom parcurge prin documentarul video celebre orașe antice care poartă și azi numele epistolelor lui în Scripturi.

Kavala, Greece – December 1, 2019: Aerial panoramic view with the city of Kavala in northern Greece with marina and seafront promenade

Autorul ne prezintă informații istorice, explicând contextul mesajului teologic al Apostolului Pavel. Cele cinci episoade ale video-seriei documentare reprezintă o echipare necesară oricărui creștin interesat să înțeleagă mai bine textul biblic și contextul în care Apostolul Pavel își transmite scrisorile către bisericile din Macedonia: epistolele către Filipeni, Tesaloniceni și Corinteni.

Incursiunea Apostolului Pavel începe prin debarcarea în Neapolis – Kavala de astăzi, primele rezultate misionare le are în Filipi pe vremea lui Pavel, astăzi este orașul Kavala. În cel de-al doilea episod poposim la Tesalonic, apoi la Berea, Atena și Corint. La final, după Corint Pavel se întoarce în Asia Mică părăsind teritoriul regiunii Macedonia (Grecia de astăzi).

„Este una să citim despre botezul Lidiei în Filipi și cu totul altceva să vedem cum este amplasat râul față de oraș și să înțelegem la fața locului cum și de ce s-au întâmplat lucrurile așa cum au fost relatate. Este una să citim cuvântarea Apostolului Pavel de pe Areopag din Fapte 17 și cu totul altceva să stăm pe pietrele Areopagului și să ne vedem înconjurați de Acropole și ceea ce a rămas din templele Atenei. Scriptura poate prinde viață la fața locului, atât pentru adulți, cât și pentru copii, dacă aducem contextul istoric textului biblic”, afirmă Liviu Mihăileanu.

Interesant este și modul în care au ales să facă acest itinerariu: călătorind prin campinguri. După cum ne spune autorul seriei documentare, „unul dintre marile dezavantaje ale lumii în care trăim este faptul că ne-am autoizolat în betoane și ne-am depărtat de frumusețea creației lui Dumnezeu. Călătorind prin campinguri ești forțat să stai cât mai mult timp în natură. În doar câteva săptămâni, copiii pot avea o expunere culturală și pot învăța interactiv mai multă geografie și istorie decât într-un an de zile pe băncile școlii, iar prin observație directă pot descoperi din perfecțiunea creației lui Dumnezeu mai mult decât din volume întregi de creaționism științific. Desigur, toată această experiență necesită a fi dublată de discuții și studiu, însă, baza este incontestabil mai bună.”

Liviu Mihăileanu este doctorand la Școala Doctorală de Teologie și Studii Religioase din cadrul Universității din București și autorul video-seriei documentare „Pe urmele Apostolului Pavel în Grecia”. Inițiativa a pornit din dorința de a parcurge traseul misionar al Apostolului Pavel în Grecia împreună cu soția și copiii lui, considerând că textul biblic devine mult mai clar în momentul în care intrăm în contact direct cu evidențele arheologice și istorice ale acestuia.

Urmăriți documentarul „Pe urmele Apostolului Pavel” în fiecare zi de duminică, pe ȘtiriCreștine.ro

Descoperiți lumea fascinantă a Noului Testament într-o altă dimensiune, împreună cu autorul documentarului Liviu Mihăileanu.

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

5 4 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x