de Robert J. Tamasy
În lumea afacerilor și în cea profesională ne concentrăm pe obiective, produse și servicii noi, cote de vânzare și profituri. Urmărim aceste lucruri plini de energie, hotărâți să ne atingem ținta. Dar ce se întâmplă atunci când reușim, când obținem rezultatele dorite? De cele mai multe ori, stabilim pur și simplu țeluri și obiective noi, alte cote de vânzare și alt prag de rentabilitate, apoi, mergem repede mai departe.
Multe organizații și mulți lideri, consumați de misiunile și obiectivele lor, depășesc reperele majore și victoriile fără a face o pauză suficient de lungă pentru a sărbători și a aprecia ceea ce au realizat. Imaginați-vă trei alpiniști care escaladează un vârf uriaș și în momentul în care ajung în vârf văd în depărtare un alt munte înalt. În loc să se bucure de ceea ce tocmai au realizat, se reped să coboare Muntele Aproape Imposibil și se îndreaptă spre următorul munte provocator.
Acest lucru sună nesăbuit, nu-i așa? Dar asta facem deseori. În loc să urmăm zicala: „Luați-vă timp să mirosiți trandafirii”, ne îndreptăm privirea spre orizont în căutarea unor realizări și mai mari. Când eram redactor de ziar și revistă, m-am luptat cu această tentație. Munceam din greu pentru a asambla cea mai recentă ediție, depășind multe dificultăți și obstacole de-a lungul drumului, dar după ce ediția ieșea din presă, atenția noastră se îndrepta rapid spre planificarea, scrierea, editarea și proiectarea următoarei.
Din acest motiv, am făcut mereu un efort ca să apăs butonul „pauză”, permițând echipei noastre să aprecieze ceea ce a realizat înainte de a ne concentra atenția asupra următorului set de termene limită. Aveam nevoie de timp pentru a sărbători.
După cum prietenul meu Rick Boxx, un colaborator obișnuit al „Manei de Luni” a declarat într-unul din mesajele sale zilnice de pe e-mail, „Celebrările sunt o parte importantă a călătoriei. Ele pot face personalul să întinerească, pot duce la recunoașterea performerilor principali și pot consolida o echipă”. În timpul luptei prietenia poate fi construită , comasând talentele și abilitățile noastre pentru a realiza un obiectiv comun. Dar aceeași prietenie – pe care unii oameni o numesc spirit de echipă – se solidifică și se întărește atunci când ne putem bucura împreună de strălucirea unei lucrări bine făcute.
Vedem un exemplu bun al acestui lucru în cartea Neemia din Vechiul Testament. Israeliții își îndepliniseră propria „misiune imposibilă”, lucrând din greu pentru a reconstrui zidurile Ierusalimului, precum și pentru a reconstrui din nou casele din oraș și a locui în ele. Chiar dacă s-au confruntat cu o opoziție puternică, reconstruirea a fost finalizată, incredibil, în 52 de zile. A fost cu siguranță timp de sărbătorire. Ceea ce au și făcut.
În Neemia 12:27 citim: „La sfinţirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe leviţi din toate locurile în care locuiau şi i-au adus la Ierusalim, ca să prăznuiască sfinţirea şi sărbătoarea cu laude şi cântări, în sunet de chimvale, alăute şi harpe.” Poporul Israel s-a confruntat cu multe alte dificultăți, dar a recunoscut importanța sărbătoririi a ceea ce au făcut.
Regele Solomon, considerat cel mai înțelept și mai desăvârșit dintre regii antici ai Israelului, a înțeles valoarea celebrării: „Iată ce am văzut: este bine şi frumos ca omul să mănânce şi să bea şi să trăiască bine în mijlocul muncii lui, cu care se trudeşte sub soare, în toate zilele vieţii lui, pe care i le-a dat Dumnezeu; căci aceasta este partea lui.”(Eclesiastul 5:18).
La locul de muncă, îmbrățișați oportunitățile de celebrare. Acest lucru vă va menține echipa revigorată și motivată.
Întrebări pentru Discuții
1.Este „celebrarea” o parte din vocabularul dumneavoastră la locul de muncă? Când a fost ultima oară când v-ați alocat timp pentru a sărbători finalizarea unui obiectiv sau a unui proiect important?
- Cum vă simți când faceți parte dintr-o astfel de celebrare? Dacă organizația dumneavoastră seamănă mai degrabă cu cele care se avântă în următorul proiect în loc să se oprească pentru a se bucura de ceea ce a realizat, cum credeți că ar fi dacă vi s-ar oferi oportunitatea de a celebra munca bine făcută?
- De ce credeți că este dificil pentru unii să apese proverbialul „buton de pauză”, astfel încât să se poată bucura de emoția momentului de victorie? Ce fel de impact credeți că poate avea lipsa oportunității de a celebra realizări semnificative asupra persoanelor implicate?
- Ce pași ați putea face dumneavoastră – sau echipa dumneavoastră – pentru a vă asigura că puteți într-adevăr să „vă opriți pentru a mirosi trandafirii” și să sărbătoriți, în loc să treceți rapid la următoarea provocare descurajantă?
NOTĂ: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:
Eclesiastul 9:10; Efeseni 2:10; Coloseni 3:17, 23-24; 1 Tesaloniceni 5: 16-18
Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro