Papa Francisc a ținut, luni, un discurs în Slovacia în care a denunțat „rușinea” masacrelor anti-evreiești din această țară, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP. Francisc s-a referit la uciderea a peste 100.000 de mii de evrei slovaci și a condamnat „nebunia urii” din timpul celei de-a doua conflagrații globale dar și persistența anti-semitismului.
Suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, este la prima vizită în afara Vaticanului după operația la colon din luna iulie. El s-a aflat anterior în Ungaria, unde a abordat, de asemenea, subiectul antisemitismului. În capitala Slovaciei, Bratislava, Papa a cuvântat într-un fost cartier evreiesc.
„Aici, în acest loc, numele lui Dumnezeu a fost dezonorat”, a spus liderul de la Vatican în fața monumentului dedicat Holocaustului, înălțat în Piața Rybne, unde în timpul regimului comunist a fost dărâmată o sinagogă.
„Aici, în timp ce reflectăm la istoria poporului evreu marcată de acest tragic afront adus Celui de Sus, recunoaștem, rușinându-ne, cum a fost adesea numele său inefabil a fost folosit pentru fapte inumane de neconceput (…) Să ne unim în condamnarea violențelor și a tuturor formelor de anti-semitism”, a continuat el.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Slovacia a fost condusă de un guvern-marionetă fidel naziștilor, al cărui șef a fost Iosif Tiso, un preot catolic care a semnat legi anti-evreiești și a permis deportarea evreilor.