Oamenii de știință au observat o legătură între vaccinarea anti-Covid și anumite efecte adverse, cum ar fi cheaguri de sânge și inflamație a inimii. Concluziile unor studii susțin ipoteza conform căreia administrarea accidentală a vaccinului intravenos provoacă reacțiile adverse, dar rezultatele au fost obținute după cercetări la scară mică pe animale și nu sunt definitive. Sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a accepta sau a respinge ipoteza.
La fel ca în cazul multor alte vaccinuri, recomandarea este ca și cele anti-Covid să fie administrate intramuscular, în mușchiul deltoid al umărului. Unele studii presupun că administrarea accidentală a vaccinului intravenos ar putea explica miocardita dezvoltată post-vaccinare și cheagurile de sânge, care sunt efecte adverse rare asociate cu vaccinurile anti-Covid.
Dar nu există suficiente informații în acest moment pentru a stabili cauza exactă. Studiile oferă descoperiri promițătoare, pe care oamenii de știință le vor urmări, iar cunoștințele dobândite după aceste cercetări vor contribui la creșterea siguranței vaccinurilor.
Studii pe animale
În urma unui studiu pe șoareci publicat în revista Clinical Infectious Diseases, cercetătorii au detectat semne de inflamație a inimii la rozătoarele care au primit vaccinul ARNm intravenos (în fluxul sanguin) , în loc să-l primească intramuscular, calea recomandată de producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna.
Tehnica de administrare a vaccinului a fost analizată de către oamenii de știință în urma publicării unei alte lucrări pe bioRxiv, realizată de un grup de cercetare din Germania, care a observat că administrarea intravenoasă a unui vaccin anti-Covid pe bază de adenovirus (Oxford/AstraZeneca sau Johnson&Johnson) ar putea provoca trombocitopenie (o scădere a trombocitelor în sânge) și cheaguri de sânge.