Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’

Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’

Conform noilor planuri, un „traseu de descoperire” va conduce vizitatorii prin 14 capele tematice
Capela finală va fi dedicată mediului, altele sunt pentru Africa şi Asia
Picturile murale la modă vor acoperi pereții, cu sunet și iluminare folosite pentru „emoție”
Scriptura va fi transmisă pe pereți în limbi străine, inclusiv mandarină

Catedrala Notre Dame, devastată de un incendiu puternic, este transformată într-un „parc tematic”, iar renovatorii adaugă un „traseu de descoperire” și expoziții de „Creștinism pentru proşti”, susțin criticii.

Conform noilor planuri, cutii confesionale, altare și sculpturi clasice vor fi casate pentru picturi murale de artă la modă, cu efecte de sunet și lumini care creează „spații emoționale”.

Un „traseu de descoperire” va conduce vizitatorii prin diferite capele, cu accent pe Africa și Asia, iar scripturile vor fi transmise pe pereți în diferite limbi, inclusiv mandarină. Unul dintre sanctuare va fi chiar dedicat mediului.

Maurice Culot, un arhitect premiat din Paris, a declarat pentru The Telegraph: „Parcă Disney ar intra în Notre-Dame.

„Ceea ce își propun să facă la Notre-Dame nu se va face niciodată la Westminster Abbey sau la Catedrala Sf. Petru din Roma. Este un fel de parc tematic, foarte copilăresc și banal, având în vedere măreția locului.’

Oficialii spun că simbolul Franței va fi accesibil turiștilor fără înțelegere, „fie ei din China sau Suedia”.

Dar criticii susțin că înjosește biserica veche de 850 de ani și o transformă într-un „Disneyland politic corect”.

O sursă principală apropiată de renovare a declarat pentru The Telegraph că planurile riscă să transforme Notre Dame într-un „showroom experimental” care ar „mutila” catedrala.

‘Vă închipuiți că administrația Sfântului Scaun permite așa ceva în Capela Sixtină?’, a spus sursa senior cu acces la cele mai recente planuri. — Ar fi de neimaginat. Nu suntem într-un spațiu gol aici.

„Aceasta este corectitudinea politică înnebunită. Ei vor să transforme Notre-Dame într-un showroom liturgic experimental care nu există nicăieri altundeva, în timp ce ar trebui să fie un reper în care cea mai mică schimbare trebuie tratată cu mare grijă”.

Notre Dame a fost aproape complet distrusă de un incendiu infernal pe 15 aprilie 2019, când imaginile cu turla sa răsturnată au rămas în mintea oamenilor din întreaga lume.

Acoperișul și turla sunt restaurate la starea anterioară, dar noile planuri fac schimbări drastice în zonele catedralei care au fost în mare parte neatinse de flăcări.

Revărsarea de durere de după incendiu a adus peste 700 de milioane de lire sterline donate eforturilor de renovare.

Președintele Emmanuel Macron și-a stabilit obiectivul de a permite turiştilor să poată vizita edificiul în 2024, anul în care Parisul găzduiește Jocurile Olimpice.

Propunerile văzute de două posturi de știri franceze și The Telegraph arată un „traseu de descoperire” care va duce vizitatorii prin 14 capele tematice.

Acestea vor înfățișa Geneza, Avraam, Exodul și Profeții, dar și cele cinci continente.

Africa și Asia primesc importanță, în timp ce Europa, America și Oceania sunt ascunse în spatele absidei sau total absente.

Turul se încheie la o capelă dedicată „creației reconciliante”, făcând referire la enciclica Laudato Si a Papei Francisc, care deplângea degradarea mediului și încălzirea globală.

Stabilind planurile, părintele Gilles Drouin a spus că vrea să învețe vizitatorii elementele de bază ale creștinismului fără a-l transforma într-un „catehism greu”.

Christian Rousselot, directorul general al Fundației Notre-Dame, care se ocupă de majoritatea donațiilor, a declarat, de asemenea, pentru The Telegraph că scopul a fost să portretizeze „momentele majore ale Bibliei pentru a explica în cel mai inteligibil muritorilor de rând indiferent dacă sunt chinezi sau suedezi, ce înseamnă totul.

Dar sursa principală a avertizat că cheltuielile pentru interior riscau să utilizeze fonduri care erau încă necesare cu disperare pentru a restaura contraforturile și sacristia Notre-Dame, care aveau nevoie de lucrări chiar înainte de incendiu.

Majoritatea membrilor comitetului științific care se ocupă de restaurare nu sunt pasionați de planuri, dar generalul Jean-Louis Georgelin, pe care Macron i-a însărcinat să conducă restaurarea, și arhiepiscopul Parisului vor să continue.

Soarta planurilor „trezite” ar putea fi decisă la o ședință majoră a comisiei naționale franceze de patrimoniu din 9 decembrie.

Originea articolului: Info Crestin

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x