CBMC INTERNATIONAL
MANA DE LUNI
Ce fel de decident sunteți? Sunteți impulsiv, predispus să luați decizii doar cu un minim de informații – reacționând la sentimente sau intuiție? Sunteți în extrema cealaltă, analizând și supraanalizand, chiar trezindu-vă suferind de „paralizia analizei”? Sau vă aflați undeva la mijloc?
Unele decizii sunt simple și necesită puțină gândire sau pregătire. „Semaforul de la trecerea de pietoni spune „Mergi”, așa că ar trebui să traversez?” Dar, adesea, deciziile pe care le luăm pe parcursul unei zile obișnuite, la locul de muncă sau în celelalte activități, sunt mai complexe: a decide dacă să extindem o afacere sau dacă ne îndreptăm cu ea într-o direcție diferită. Decizia de a accepta sau nu o slujbă nouă atunci când locul actual de muncă pare confortabil, poate chiar foarte provocator. Decizia celui mai bun mod de a formula o propunere pentru a atrage un potential client. Decizia tipului de mașină pe care să o cumpărăm atunci când cea veche nu mai merită reparată. Pe această listă pot fi adăugate multe alte lucruri.
Deci, cum ar trebui să luăm aceste decizii critice, care ar putea face o diferență uriașă în viața noastră, în cariera și în afacerile noastre? Tim Kight, consultant în leadership, a observat: „Diferența dintre deciziile medii și deciziile mari stă în calitatea informațiilor. Înainte de a lua o decizie, faceți-vă temele. Măsurați de două ori, tăiați o dată.”
Ultima frază, „Măsurați de două ori, tăiați o dată” se referă la un principiu simplu, dar comun, din tâmplărie – atunci când vă pregătiți să tăiați o scândură, măsurați și apoi verificați de două ori ceea ce ați măsurat înainte de a pune dinții ferăstrăului pe lemn. Este mai bine să fiți sigur de calculele dumneavoastră decât să tăiați prea mult din scândură.
Într-un mod similar, cu cât putem aduna informații mai pertinente înainte de a lua și a implementa o decizie importantă, cu atât mai bine. Care este cel mai bun mod de a face asta? Biblia oferă câteva principii utile care ne pot ajuta să evităm luarea deciziilor pripite sau neînțelepte, pe care mai apoi le vom regreta:
Sârguința din culegerea informațiilor asigură rezultatul cel mai bun
Atunci când o alternativă pare atrăgătoare, poate fi ușor să se procedeze în grabă. Cu toate acestea, înțelepciunea zicalei „Uită-te înainte de a sări” este aproape întotdeauna o îndrumare sănătoasă. Alocarea timpului necesar pentru adunarea cât mai multor informații pertinente crește probabilitatea de a avea succes.
„Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte.” (Proverbe 10:4). „Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” (Proverbe 21:5).
Un aspect important al informațiilor de calitate este sfatul corect
Atunci când luăm decizii complexe, există o mare probabilitate să nu avem toate informațiile necesare. Consultându-ne cu persoane de încredere pentru sfaturi, putem fi mai încrezători că obținem suficiente informații pentru a continua cu succes.
„Când nu este chibzuinţă, poporul cade, dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.” (Proverbe 11:14). „Calea nebunului este fără prihană în ochii lui, dar înţeleptul ascultă sfaturile.” (Proverbe 12:15). „Planurile nu izbutesc când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici” (Proverbe 15:22).
Munca în echipă ne poate lărgi perspectiva
Lucrând împreună putem profita de punctele forte ale celuilalt, de experiențele diverse și de punctele de vedere diferite pentru a evalua problemele provocatoare din cât mai multe unghiuri posibil.
„După cum fierul ascute fierul, tot astfel si omul însuși îl face mai ager pe semenul său” (Proverbe 27:17 NTR). „Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor.” (Eclesiastul 4:9).
de Robert J. Tamasy
Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro