Sapaturile arheologice din Silo confirma Scripturile

Tot mai multe sapaturi arheologice confirma Scriptura si, dupa cum ne relateaza Chris Mitchell, una dintre sapaturi a descoperit unul din locurile cele mai de seama din Vechiul Testament.

„Bine ati venit la Silo din vechime! Aici a fost prima capitala a Israelului antic si e un loc sfant fiindca aici era cortul intalnirii, unde oamenii veneau sa intre in legatura cu Dumnezeu.”

Scott Stripling conduce operatiunile de excavare de aici si, impreuna cu zeci de alti voluntari, sapa prin istorie. „Avem de-a face cu oameni, locuri si evenimente reale. Nu e mitologie. Monedele pe care le-am gasit pana acum ne spun despre Irod cel Mare, Pilat din Pont, Festus, Felix, Agripa I, Agripa al II-lea. Biblia vorbeste despre acesti oameni, iar noi avem ceva palpabil despre ei chiar aici.”

Printre lucrurile palpabile avem si un zid fortificat construit de canaaniti. Oamenii acestia gasesc o comoara de artefacte care include monede si 2 000 de fragmente de vase pe zi.

„Acest fragment a fost gasit ieri si a fost spalat deja, iar acesta tocmai a fost scos din pamant. Acestea sunt fragmente din manerele vaselor de piatra. Ne amintim de prima minune a lui Isus din Cana, unde erau vase de piatra, pline cu apa. Era vorba de cultura de purificare din primul secol.”

Un arheolog priveste la aceste cioburi ca la un orologiu. „Daca vasele pe care le foloseau bunicii nostri sunt diferite de cele pe care le folosim azi, odata ce am invatat despre olarit, acesta poate deveni principalul nostru mod de datare.”

Stripling mai spune ca aceste sapaturi in Scripturi iti pot schimba viata: „Poti citi Biblia si sa o implinesti, dar cat de minunat e sa poti sapa in Biblie! Cand sapam aici, asa cum o fac acum studentii de la Universitatea Lee, care vad, miros, aud, ating si au contact direct cu acele locuri si expun astfel acea cultura antica… Noi, ca oameni, suntem luati din pamant, si, in timp ce sapam, ne putem relationa la Dumnezeu si unii la altii intr-un fel deosebit.”

Oameni de toate varstele sapa aici, iar cei mai multi sunt studenti precum Abigail. „E obositor, dar si rasplata e pe masura. E fascinant sa gasesti obiecte antice, care au stat ascunse in pamant, asteptand parca de mii de ani sa le gasim.” Ea mai spune ca Biblia capata viata in pamant.„Citesc Biblia intr-un mod diferit de cum o citeam inainte sa vin aici. Acum, cand citesc, cunosc locurile si stiu ce s-a petrecut, inteleg mult mai profund, mai ales ca arheologii dinaintea noastra pretindeau ca arheologia infirma Biblia. Cand noi sapam aici, insa, gasim ca toate se potrivesc. Citesti in Biblie, sapi in pamant si gasesti adevarul.”

„Arheologia nu se pune in pozitia in care sa aprobe sau sa infirme Biblia. Noi dorim sa aducem lumina in textul biblic, sa punem un fundal, pentru a-l plasa in contextul culturii din lumea reala. Noi numim aceasta verosimilitudine, adica avem undeva o descriere antica, iar acum avem materialul cultural care se potriveste descrierii. Chris, stam aici alaturi de Samuel, Eli, Ana si toti acesti oameni despre care am citit si care au venit pe acest pamant ca si noi, cautand raspunsuri, cautand iertare si dorind partasia cu Dumnezeu.”

Sursa: Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

ALTE FILME CREȘTINE

Polycarp

O tânără fată slave, Anna, este salvată și adoptată de creștini în Smyrna secolului al II-lea și se împrietenește cu episcopul lor vârstnic, Polycarp. Așa

A doua șansă

Ethan Jenkins (Michael W. Smith) și Jake Sanders (introducând Jeff Obafemi Carr) sunt ambii păstori pasionați care se închină aceluiași Dumnezeu din aceeași carte –

Biblia

O miniserie dramatică istorică religioasă despre creația lui Dumnezeu și despre evenimentele fizice de referință care au dus la Răstignirea și Învierea Mântuitorului nostru Isus

Saul: Călătoria spre Damasc

Cunoscut ca Saul Mucenic, se spune că uciderea lui Ștefan a distrus credința lui Saul în Templu și negarea lui Hristos ca Mesia. Convertirea Sa

Iertarea

În noaptea în care este eliberat din închisoare, Lucas Blackstone (Angus Macfadyen) pornește pentru orașul Trinity să-l găsească pe omul care la ucis pe fiul

Salvarea lui Dumnezeu

Omul condamnat, Rev. Armstrong revine în cartierul său, un bărbat schimbat care dorește să preia biserica veche a tatălui său. Cartierul este greu și plin