MANA de LUNI: Înțelegând că bucuria nu înseammnă neapărat fericire

MANA de LUNI: Înțelegând că bucuria nu înseammnă neapărat fericire

de Jim Mathis

Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii spune că fiecare persoană are dreptul la căutarea fericirii. Acest lucru nu garantează, însă, că trebuie să ne așteptăm ca mereu să fim fericiți sau că fericirea, în sine, reprezintă un drept sau ceva ce ar trebui să căutăm mult timp.

Fericirea este strâns legată de ceea ce se întâmplă – de ceea ce are loc acum. Câștigarea unui  joc important sau promovarea la locul de muncă ar putea să ne facă fericiți. Pierderea locului de muncă sau  accidentarea mașinii ne pot face nefericiți. Ceea ce se întâmplă acum – sau ceea ce urmează să se întâmple în două minute-  poate să ne altereze într-un mod dramatic fericirea.

Din acest motiv, fericirea nu trebuie confundată cu bucuria. Bucuria este o condiție a inimii, o trăsătură a caracterului și o parte a ceea ce suntem în interior. Spre deosebire de fericire, bucuria nu este dependentă de circumstanțele actuale sau de schimbarea lor. S-ar putea să ne simțim nefericiți de ceea ce se întâmplă în viața noastră acum și, totuși, să continuăm să experimentăm o bucurie care transcende orice factori sau influențe negative.

Ne-am putea gândi că fericirea se aseamănă cu vremea. Vremea se schimbă zilnic, poate chiar de la o oră la alta. Bucuria se aseamănă mai mult cu clima. Schimbarea poate fi lungă, poate progresa lent și de multe ori poate trece neobservată. Bucuria poate fi legată de optimism. O atitudine veselă va afecta modul în care reacționăm la circumstanțe. De exemplu, dacă pierdem un joc de baseball, s-ar putea să fim nefericiți, dar bucuria subliniată mai sus ne va permite oricum să ne bucurăm de jocul în sine. Dacă singurul nostru obiectiv este câștigul sau  pierderea, suntem foarte fericiți sau foarte nefericiți, în funcție de rezultat. Un duh vesel, însă, va tempera suișurile și coborâșurile și ne va permite să găsim mai multă mulțumire în orice situație.

Un sentiment de nefericire a cărui sursă nu o putem identifica ar trebui să reprezinte o lumină de avertizare pentru noi. Considerați că nefericire este similară cu becul „Verificați motorul” de pe tabloul de bord al mașinii noastre. Se prea poate să nu indice nimic grav, dar de asemenea poate fi un avertisment că permitem situațiilor din jurul nostru să ne controleze gândurile.

Dacă suntem nemulțumiți în mod constant la locul de muncă, poate acest lucru indică faptul că este timpul să găsim un nou loc de muncă  sau să schimbăm cel puțin obiectivele noastre sau abordarea modului în care lucrăm. Precum vremea, nefericirea pe termen scurt este ceva de așteptat. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim. Dar nefericirea pe termen lung necesită atenție. Interesant este că Biblia spune puține lucruri despre fericire, dar are multe de spus despre bucurie. De fapt, ne spune că bucuria poate fi găsită atât în vremurile bune cât și în cele rele:

Bucuria vine prin greutăți. Nimeni nu caută în mod voit suferința și greutățile, dar acestea pot fi un constructor foarte eficient al caracterului personal. „…ne lăudăm și în necazuri, știind că necazul aduce răbdare, răbdarea produce caracter matur, caracterul matur produce nădejde.” (Romani 5:3-4 NTR).

Bucuria vine din credința întărită. Vremurile dificile, în special cele care sunt în mod clar în afara controlul nostru, dezvăluie unde se află cu adevărat încrederea și credința noastră. „Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” (Iacov 1:2-4).

Bucuria dăinuie chiar și atunci când fericirea dispare. În viață sunt momente când se pare că fericirea ne-a părăsit pentru totdeauna și totuși, prin credința în Dumnezeu, ne putem ține strâns de bucuria pe care numai El o poate oferi. „Cântaţi Domnului, voi, cei iubiţi de El, măriţi prin laudele voastre Numele Lui cel sfânt! Căci mânia Lui ţine numai o clipă, dar îndurarea Lui ţine toată viaţa: seara vine plânsul, iar dimineaţa, veselia” (Psalmul 30:4-5).

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x