Curtea Supremă din S.U.A. va audia cazul unei creatoare de website-uri forțată să-și încalce convingerile religioase

Curtea Supremă din S.U.A. va audia cazul unei creatoare de website-uri forțată să-și încalce convingerile religioase

Curtea Supremă a SUA a fost de acord să audieze cazul unui creatoare de site-uri web din zona orașului Denver, care susține că legea a statului Colorado încalcă libertatea de exprimare a liber profesioniștilor.

Știrea a apărut în luna octombrie a anului trecut, atunci când web designerul Lorie Smith a cerut înaltei curți să-i audieze cazul în speranța că va decide ca ea să nu fie obligată să exprime mesaje ce contravin moralei biblice și să celebreze evenimente care încalcă libertatea ei de conștiință, asa cum este protejată de Constituția Statelor Unite.

În luna iulie a anului trecut, a 10-a Curte Federală de Apel din SUA s-a pronunțat cu 2-1 împotriva artistei, hotărând ca ea este obligată să realizeze site-uri de căsătorii pentru cuplurile de același sex. Judecătorii au mai spus că autoritățile din Colorado au dreptul să-i interzică lui Smith chiar și faptul de a posta pe contul ei de pe rețelele sociale ce tip de site-uri web poate crea datorită convingerilor ei religioase.

Legea pe care judecătorul care s-a opus  de la a 10-a Curte Federală a denumit-o „Dictatul Orwellian”, este aceeași care continuă să amenințe și pe Jack Phillips,  cunoscutul cofetar deținător al Masterpiece Cakeshop, hărțuit în justiție pentru refuzul său de a face tortul pentru o căsătorie a unor persoane de același sex.

Alliance Defending Freedom (ADF), care o reprezintă pe Smith, susține că legea o obligă să-și încalce credința creștină.

„Guvernul nu are puterea de a reduce la tăcere sau de a obliga exprimarea creativă sub amenințarea pedepsei. Este șocant că a 10-a Curte Federală ar permite statului Colorado să pedepsească artiștii al căror discurs nu este în conformitate cu ideologia aprobată de stat,” a declarat Kristen Waggoner, avocata lui Smith, consilier general al ADF. „Statul Colorado a înăsprit legea pentru a reduce la tăcere libera exprimare a celor cu care nu este de acord, pentru a da mână liberă discursului pe care îl aprobă și pentru a pedepsi pe oricine îndrăznește să aibă altă opinie. Legea din Colorado – și a altor state care acționează în același mod  – reprezintă un pericol clar și prezent pentru libertățile protejate constituțional ale fiecărui american și pentru însăși existența unei națiuni diverse și libere.”

După decizia celei de-a 10-a Curți Federale de Apel, Ed Whelan, un membru senior al Centrului de Etică și Politici Publice, a scris în publicația National Review că decizia instanței a fost împotriva libertății de exprimare.  El a oferit, de asemenea, o perspectivă asupra modului în care Curtea Supremă a S.U.A., unde balanța înclină de partea conservatorilor, s-ar putea pronunța în favoarea libertății de exprimare pentru web designeri.

„Este o regulă fundamentală de protecție în temeiul Primului Amendament, că un artist creator are libertatea de a alege conținutul propriului mesaj ”, a scris Whelan.

„Crearea de site-uri de nunți de către apelantă este o formă de exprimare artistică. Site-urile pe care apelanta le realizează intenționează să ofere ocazia de a „sărbători și promova o nuntă și o poveste de dragoste unică” prin combinarea textului personalizat, a graficii și a altor mijloace de informare în masă. Prin urmare, site-urile exprimă aprobarea și celebrarea căsătoriei cuplului, care este în sine adesea un eveniment deosebit de expresiv”, a continuat el.

„Clauza de adaptare (din Legea antidiscriminare din Colorado) o obligă pe apelantă să creeze site-uri web – și, prin urmare, să se exprime – într-un mod pe care de altfel, l-ar refuza,” a scris Whelan.

„Este dificil să ne imaginăm o hotărâre mai ostilă libertății de exprimare,” a menționat el.

Argumentele în aceste caz urmează să fie auzite în toamnă.

După cum a mai raportat CBN News, Jack Phillips din Denver este un artist cofetar care a intrat în lumina reflectoarelor pentru prima dată pentru că a refuzat să facă un tort de nuntă pentru un cuplu de același sex. El îi servește pe toți la magazinul său, dar nu este de acord să creeze produse cu mesaje specifice care celebrează evenimente care încalcă credința sa biblică.

El se luptă de ani de zile în instanță și, chiar dacă Curtea Supremă a SUA s-a pronunțat deja în favoarea sa, el a pierdut într-un caz împotriva sa la începutul acestui an, după ce un judecător s-a pronunțat în favoarea unui activist care a fost refuzat după ce a solicitat un tort care celebra o tranziție transgender.

Iar Phillips nu este singurul vizat. De ani de zile, statul Colorado a luat necontenit în vizor anumite persoane și mici afaceri, iar alte state i-au urmat exemplul.

Acestea sunt Elane Photography și Sweet Cakes care au dat faliment, Barronelle Stutzman a fost forțată să se pensioneze, Emilee Carpenter riscă închisoarea, Bob Updegrove și Chelsey Nelson sunt și ei în pericol, iar cazul lui Jack Phillips este încă pe rolul instanțelor de judecată.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x