Mana de luni: Găsind mulțumirea într-o lume a nemulțumirii

Mana de luni: Găsind mulțumirea într-o lume a nemulțumirii

Cu zeci de ani în urmă, cu mult timp înainte ca internetul și rețelele de socializare să fi existat, un bărbat foarte bogat a fost intervievat de un reporter. Spre sfârșitul întâlnirii, reporterul s-a uitat la miliardarul magnat industrial și l-a întrebat plin de îndrăzneală: „Domnule, cât de mult este suficient?” Cu o mică grimasă, proeminentul lider de afaceri a răspuns ținând două degete ușor depărtate și spunând: „Doar un pic mai mult”.

Acesta pare a fi motto-ul vremurilor noastre materialiste: „Doar un pic mai mult”. Sau, altfel spus, prea mult nu este niciodată suficient. Pentru că am devenit condiționați să nu fim niciodată mulțumiți cu ceea ce avem.

Îmi aduc aminte de un atlet profesionist care juca pentru echipa mea preferată. Să-i spunem domnul H. După ce a semnat cel mai profitabil contract din istoria sportului său, a debordat de recunoștință pentru cât de mult îl prețuia echipa lui pe el și talentele sale. Câteva săptămâni mai târziu, un jucător de la o echipă rivală a fost recompensat cu un contract și mai bogat. Dintr-o dată, domnul H nu a mai fost fericit sau recunoscător – a început să se plângă de faptul că el nu mai era cel mai bine plătit jucător din sportul său. Asemenea omului de afaceri bogat, el avea nevoie de mai mult.

Totuși, aceasta nu este o capcană doar pentru cei incredibil de bogați. Îmi amintesc de începutul propriei mele cariere, când de fiecare dată când primeam o mărire de salariu, mă simțeam entuziasmat și recunoscător. Totuși, după câteva săptămâni, mă obișnuiam cu noul meu salariu și mă gândeam cu nerăbdare la următoarea creștere salarială. Chiar dacă șeful meu ar fi decis să-mi tripleze salariul, la scurt timp, acesta nu  părea suficient.

Deci, cum să facem față acestei tendințe foarte umane? Ar trebui să ne resemnăm și să ne simțim continuu dezamăgiți și nemulțumiți? Studiind Biblia, descoperim o abordare foarte diferită, și învățăm inclusiv să găsim mulțumire în orice avem. Iată câteva dintre lucrurile pe care Biblia ne învață:

În realitate, niciodată nu vom avea suficient

Solomon, rege al Israelului, cel care a scris o mare parte a  cărții Proverbe, a dobândit o bogăție de neimaginat și totuși a înțeles capcana de a dori „doar puțin mai mult”. El a scris:

„După cum Locuinţa morţilor şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa nici ochii omului nu se pot sătura” (Proverbele 27:20).

Bogățiile sunt în cel mai bun caz temporare

Există o vorbă: „Vine ușor, pleacă ușor”, și aceasta este cu siguranță adevărată pentru bogăția materială, care poate fi pierdută la fel de ușor cum a fost câștigată.

Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta! Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea, şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri” (Proverbe 23:4-5).

Viața corectă aduce o recompensă de durată

Banii nu pot cumpăra totul, nu ne pot aduce bucuria interioară și un sentiment de împlinire pentru o viață bine trăită. În același timp, accentul excesiv pe bogăție poate aduce mizerie.

În casa celui neprihănit este mare belşug, dar în câştigurile celui rău este tulburare” (Proverbe 15:6).

Învățând să fim mulțumitori în toate circumstanțele

De-a lungul vieții sale, apostolul Pavel a experimentat atât prosperitatea cât și sărăcia. El a scris că „am învățat secretul de a fi mulțumit în orice situație” (Filipeni 4:12 NTR). În acest proces, Pavel a concluzionat că

Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. Căci noi n-am adus nimic în lume şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea…. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor” (1 Timotei 6:6,10).

Autor: Robert J. Tamasy

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x