Ziua a 2-a: Arabii de mlaștină din Irak

Ziua a 2-a: Arabii de mlaștină din Irak

Tribul Al Shaamra trăiește liniștit lângă apele mlaștinilor de la periferia orașului Basra, într-un mic sat din Al Kuthra. Sătenii au stat de vorbă cu soldații armatei americane din cadrul companiei de operațiuni psihologice, în timp ce alți membrii au asigurat securitatea. (Fotografie a armatei americane realizată de Staff Sgt. Adelita Mead)

Manevrându-și barca cu un băț prin canalele din mlaștini, Abdul se îndreaptă spre o colibă retrasă, construită din stuf deasupra apei, unde familia sa îl așteaptă să mănânce peștele pe care l-a prins mai devreme. Abdul este un arab de mlaștină care trăiește în zonele umede deșertice din sudul Irakului, unde râul Tigru se unește cu Eufratul. Modul lor de viață depinde de existența apei care le asigură supraviețuirea.

Există două ramuri în credința islamică: sunnită și șiită. Marea majoritate a musulmanilor la nivel global sunt sunniți, dar în Irak, șiiții sunt majoritatea. Această divizare a fost de multă vreme o sursă de conflict. Între anii 1980 și 1990, apa a fost deviată din zonele umede de către autoritățile musulmane sunite, care au urmărit astfel să distrugă mijloacele de trai ale arabilor de mlaștină, care sunt șiiți.

Eforturi recente au restaurat aproximativ jumătate din mlaștini, iar în 2016 acest ecosistem rar, cu fauna sa unică, a fost desemnat drept loc al Patrimoniului Mondial al UNESCO. Arabii de mlaștină sunt un popor în tranziție. Populația acestora era de 500.000 în anii 1970, dar mulți au părăsit locurile unde trăiau când mlaștinile au fost drenate. Se estimează că aproximativ 48.000 mai trăiesc acolo astăzi pescuind, crescând bivoli de apă și reconstruind locașurile tradiționale de întâlnire făcute din coloane de stuf cunoscute sub numele de mudhifs. Unii s-au mutat în orașe, în Irak și în străinătate și și-au pierdut abilitățile necesare pentru traiul în mlaștini. Unii dintre arabii de mlaștină se întorc și speră să creeze o destinație de ecoturism pe aceste plaiuri despre care tradiția spune că a fost cândva Grădina Edenului.

Motive de rugăciune

  1. Nu există niciun creștin despre care să se știe printre arabii de mlaștină care să răspândească mesajul lui Hristos care a fost pierdut în Eden. (Romani 5:17)
  2. Familiile de arabi de mlaștină au fost dislocate datorită războiului și mulți se zbat să-și refacă viața. Rugați-vă ca familiile de arabi de mlaștină din diaspora să găsească bucurie în Hristos. (Psalmul 30:11)
  3. Rugați-vă pentru eforturile care se fac pentru restaurarea acestui mediu special și pentru ca toți cei care se întorc la casele lor să găsească apa vie. (Ioan 4:14)

Descărcați ghidul în format PDF AICI!

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x