Mana de luni: Folosind cuvintele ca o armă – în cel mai bun mod

Mana de luni: Folosind cuvintele ca o armă - în cel mai bun mod

Winston Churchill, fostul prim-ministru britanic, a fost un om complicat, cu o istorie colorată. A avut multe experiențe și realizări politice notabile, dar primii săi ani au inclus și unele eșecuri colosale. Din fericire, Churchill a rămas astăzi cunoscut datorită realizărilor pe care le-a avut mai târziu în viață. Conducerea sa curajoasă a impulsionat Marea Britanie și aliații săi pentru a învinge Germania în al II-lea Război Mondial, atunci când victoria părea foarte puțin probabilă.

Deși strategia a fost o parte importantă a succesului lui Churchill, cel mai mare talent al său a fost utilizarea înțeleaptă a cuvintelor. De fapt, abilitatea sa de a comunica verbal a devenit cea mai bună armă a Marii Britanii. Printr-o selecție minuțioasă de cuvinte, Churchill a știut să inspire oamenii și să-i adune în jurul unor idei nepopulare.

Iată o mica parte dintre cele mai notabile și uneori pline de umor citate ale celebrului om de stat:

„Succesul nu este definitiv; eșecul nu este fatal: curajul de a continua este ceea ce contează.”

„Bărbații se poticnesc ocazional de adevăr, dar majoritatea se ridică și se grăbesc să plece ca și cum nimic nu s-a întâmplat vreodată.”

„Cat despre mine, sunt un optimist. Nu-mi pare de mare folos sa fiu altfel.”

„Succesul este abilitatea de a trece de la un esec la altul fără pierderea entuziasmului.”

„Nu este suficient să facem tot posibilul; uneori trebuie să facem ceea ce este necesar.”

Și poate cea mai cunoscută declarație a lui Churchill, făcută în 1941, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial:

„Nu cedați niciodată. Nu cedați niciodată. Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată – în nimic,  măreț sau mic, mare sau neînsemnat – nu cedați, cu excepția convingerilor de onoare și bun simț. Nu cedați niciodată forței. Nu cedați niciodată puterii aparent copleșitoare a inamicului.”

Fiecare dintre aceste afirmații ne provoacă mult gândirea. Cu sigurață că acest lider britanic a înțeles puterea cuvintelor. Dar nu a fost el prima persoană care și-a dat seama de acest lucru. Cu mii de ani înainte, Solomon, regele Israelului, a declarat:

Cuvintele gurii unui om sunt ca nişte ape adânci; izvorul înţelepciunii este ca un şuvoi care curge întruna.” (Proverbe 18:4).

Câteva versete mai târziu, Solomon a mai observat:

Din rodul gurii lui îşi satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură.” (Proverbe 18:21).

Câteva capitole mai târziu, găsim această evaluare a valorii cuvântului rostit:

Este aur şi sunt multe mărgăritare; dar buzele înţelepte sunt un lucru scump” (Proverbe 20:15).

Cu toții ne putem gândi la anumite momente în care am auzit oameni care nu aveau atât de mare respect pentru cuvântul rostit. Probabil ați fost persecutat de cineva care a folosit cuvintele ca o armă a răului, și nu spre binele tuturor celor care ascultau. Poate din această cauză găsim și acest avertisment în Proverbe:

Cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri” (Proverbe 21:31).

Aplicația acestor adevăruri este evidentă: dacă dorim să-i conducem, să-i influențăm pe alții sau să-i motivăm să meargă într-o altă direcție, trebuie să ne amintim că  ceea ce spunem poate face o mare diferență. Stabilirea scopurilor și obiectivelor este importantă, la fel ca măsurarea productivității și urmărirea profiturilor și pierderilor. Cuvintele noastre – indiferent dacă le folosim pentru a transmite o viziune, pentru a inspira sau încuraja – sunt printre cele mai mari „arme” pe care le avem la dispoziție în timp ce luptăm prin provocările fiecărei zile.

Autor: Rick Boxx

Originea articolului: ȘtiriCreștine.ro

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x