Primul Muzeu al Bibliei din România se va deschide la Timişoara

Primul Muzeu al Bibliei din România se va deschide la Timişoara – Stiri Crestine | Info Crestin

Primul Muzeu al Bibliei din România se va deschide în această toamnă, la Timişoara, într-un spaţiu oferit de Municipalitate şi unde vor fi expuse sute de exemplare, multe dintre ele unicat prin dimensiuni sau poveşti legate de ele.

„Este un proiect unic în România, care va aşeza Timişoara pe harta lumii alături de alte câteva oraşe unde există muzee similare. Succesul expoziţiilor anterioare din Timişoara, dar şi din alte oraşe, demonstrează că Biblia continuă să rămână cartea de căpătâi a omenirii. Prin acest proiect, Timişoara va fi inclusă în galeria unor oraşe celebre care găzduiesc astfel de muzee, precum Washington D.C., Londra, Amsterdam, Dallas, Ierusalim, Houston, iar numărul turiştilor români şi străini care vor vizita Capitala Culturală Europeană va creşte. Impresionanta colecţie de Biblii deţinută, evenimentele culturale şi artistice ce vor avea loc în jurul acestui proiect, parteneriatele care vor fi create cu instituţii similare din alte ţări, vor contribui într-un mod pozitiv la creşterea prestigiului municipiului nostru în ţară şi străinătate. Proiectul se va adresa tuturor, indiferent de confesiune religioasă, etnie, pregătire socială şi educaţională sau vârstă”, a declarat pastorul Ionel Tuţac, fondatorul Muzeului Bibliei.

Acesta a adunat în 20 de ani, peste 1.000 de Biblii, printre acestea se numără şi cea mai mică Biblie din lume. Aceasta are dimensiunile de 4 pe 4 milimetri şi o grosime de 0,4 milimetri şi a fost realizată de un grup de specialişti IT de la Universitatea din Haifa (Israel). De fapt aceasta este sub forma unui CIP, din siliciu, placat cu aur, transformat într-un pandantiv. Este singurul exemplar de acest fel din România şi a fost cumpărată de Ionel Tuţac din Israel. Pentru a putea fi citită, este necesar un microscop care măreşte de 1.000 de ori.

Cele mai vechi Biblii sunt copii ale primei Biblii tipărite în România, cu caractere latine, din anul 1874. Colecţia sa mai cuprinde câteva scripturi din secolele XV–XVI, în latină, engleză sau germană, dar şi un Evangheliar vechi de 300 de ani. În colecţia sa şi-au făcut loc şi câteva cărţi inedite: Biblia şoferilor de tir, o Biblie a soldaţilor, celebra Biblie-breloc ce i-a aparţinut evanghelistului Billy Graham şi multe altele ce pot fi citite doar cu lupa. Toate acestea vor putea fi văzute la Muzeul Bibliei care va fi deschis la Timişoara.

Timişoara a găzduit deja expoziţii temporare sub titulatura Muzeul Bibliei, care s-au bucurat de un foarte mare succes, atrăgând mii de vizitatori.

–––––

Originea articolului: Info Crestin

.

0 0 votes
Article Rating

Comentarii

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x