Cultura mortii in Belgia

Cultura mortii in Belgia

Cand Belgia a legalizat eutanasia, criticii au spus ca tara a pasit pe un drum periculos. Acum, se pare ca tara europeana a ajuns intr-o situatie insolubila. Asa cum ne va spune Dale Hurd din Bruxelles, etica medicala a fost preluata de cultura mortii.

Dale Hurd: Belgia a fost cunoscuta pentru prajituri gofrate si pentru ciocolata. Acum, a devenit faimoasa pentru altceva. Belgia a votat cea mai liberala lege din lume privind eutanasia. Aici, iti poti pune capat vietii daca spui ca ai probleme fizice sau psihice insuportabile. Copiilor de orice varsta cu boli terminale li se poate administra o injectie letala daca parintii sunt de acord cu dorinta copilului. Mama lui Tom Mortier a fost eutanasiata in 2012 deoarece, desi nu a avut o boala fizica, i s-a spus ca sufera de depresie incurabila.

Tom Mortier: Mamei mele i s-a administrat o injectie letala de catre un oncologist, desi nu avea nicio boala fizica, doar niste probleme psihice.

Dale Hurd: Familia nu a stiut de injectie si a fost anuntata abia la o zi dupa moartea femeii.

Tom Mortier: Mama mea a avut cateva probleme psihice. S-a luptat cu depresia toata viata. A fost tratata ani de zile de un psihiatru si am pierdut legatura cu ea. Dupa un an, i s-a administrat o injectie letala.

Chuck Holton: Mortier a depus o plangere la comisia medicala si la procuratura, dar a fost respinsa. Cu ajutorul organizatiei Alianta pentru Apararea Libertatilor, Mortier a apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului care este dispusa sa il asculte. Avocatul sau este Robert Clark.

Robert Clark: O femeie sanatoasa din punct de vedere fizic, care s-a luptat cu depresia toata viata si care a avut zile bune si zile rele, cum poate fi eutanasiata intr-o tara occidentala democratica fara ca familia sa fie instiintata?

Dale Hurd: Ce face ca acest caz sa fie si mai alarmant este faptul ca medicul care a eutanasiat femeia este membru al organului guvenamental care supravegheaza legea eutanasiei. Medicul este Wims Distelmans, pe care multi l-au comparat cu raposatul Dr. Jack Kevorkian, si care a condus o vizita despre eutanasie la Auschwitz, denumita „Moarte demna”. Distelmans este vicepresedintele comisiei de eutanasiere din Belgia.

Robert Clark: Exista un conflict de interes semnficativ unde cineva este judecator si calau in propriile cazuri.

Dale Hurd: Cand comisia lui Distelmans nu a luat masuri in cazul unei femei cu dementa care a fost eutanasiata fara sa fi cerut asta, un medic a demisionat din comitet deoarece a spus ca nu vrea sa faca parte din „comiteul care violeaza legea in mod deliberat.”

Robert Clark: Aceasta comisie a revizuit mai bine de 13.000 de cazuri de eutanasiere. Din acele 13.000 de cazuri cunosc un caz care este cercetat de procurori.

Dale Hurd: Deoarece precautiile etice au esuat in Belgia, potrivit unora omorurile fac acum parte din ingrijirea medicala.

Benoit Beuselinck: Am inceput sa oferim alternativa mortii chiar si in cazurile in care bolnavul nu sufera de o boala terminala. Aceasta este o problema. Am auzit ca unora li s-a oferit optiunea de a fi eutanasiati, desi ei nici nu se gandeau la asta.

Robert Clark: Criteriile pentru care cineva poate fi eutanasiat devin tot mai multe. Recent, au fost eutanasiati copii de 17, 11 si 9 ani.

Theo Boer: Datorita cresterii ofertei pentru eutanasiere, creste si cererea. Pentru un numar tot mai mare de oameni eutanasia devine o modalitate implicta de a muri.

Robert Clark: Cand o persoana spune ca vrea sa moara, se afla la marginea prapastiei, statul o impinge in prapastie in loc sa o ajute.

Dale Hurd: Clark spune ca Belgia este povestea suprema cu subiect moralizator pentru orice tara care vrea sa legalizeze eutanasia.

Robert Clark: Cred ca trebuie sa ne intrebam daca aceasta este societatea in care vrem sa traim sau vrem sa traim intr-o societate in care legile spun ca viata vulnerabila trebuie protejata si ca fiecare viata, indiferent de stadiul in care se afla, indiferent de sanatatea oamenilor, are demintate si valoare.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale