Avocatul Asiei Bibi va apăra un cuplu condamnat la moarte pentru blasfemie

Avocatul Asiei Bibi va apăra un cuplu condamnat la moarte pentru blasfemie

Cazul cuplului creștin condamnat la moarte în Pakistan pentru blasfemie, a fost preluat de avocatul care a apărat-o pe Asia Bibi.

Shagufta Kousar și Shafqat Masih au fost acuzați de faptul că au trimis mesaje blasfemiatoare unui bărbat musulman. Cei doi soți au fost condamnați la moarte, dar au făcut apel la Înalta Instanță de Judecată din Lahore.

Avocatul Saiful Malook, care a părăsit Pakistanul pentru o perioadă scurtă, după ce a primit amenințări cu moartea, când condamnarea Asiei Bibi pentru blasfemie a fost anulată în octombrie anul trecut, va face apel împotriva condamnării cuplului creștin din 2014 în baza aceleiași legi.

Potrivit lui Malook, Kousar este ținută în aceeași celulă în care a fost întemnițată Asia Bibi, înainte de a fi mutată în custodie de protecție după anularea sentinței.

Cuplul, care are patru copii, este din Gojra, din provincia Punjab, unde Kousar era angajată ca femeie de servici la o școală religioasă. Un bărbat musulman din același oraș s-a plâns conducătorilor moscheii din care făcea parte, că a primit mesaje hulitoare în limba engleză pe telefon, iar plângerea lui a fost transmisă mai departe poliției.

Kousar și Masih au fost arestați, fiind acuzați de „insultarea Coranului” și „insultarea Profetului”. Masih, care suferă de dizabilități fizice, a recunoscut că ar fi trimis acele mesaje, dar mai târziu a afirmat că a fost presat să spună acele lucruri, deoarece se temea pentru siguranța soției sale.

Cei doi soți sunt analfabeți și susțin că nu au putut să trimită asemenea mesaje în limba engleză. De asemenea, cartela SIM de pe care au fost trimise mesajele a fost cumpărată în numele lui Kousar, după ce cartea ei de identitate a fost furată. Avocatul Malook a declarat pentru Fox News, că cei doi nu au avut parte de un proces corect și că sunt nevinovați.

Wilson Chowdhry, președintele Asociației Creștine Britanico-Pakistaneză, care a făcut parte din campania de eliberare a Asiei Bibi, a spus despre cazul lui Kousar și Masih, că „face parte dintr-o tendință tot mai îngrijorătoare a creștinilor acuzați de mesaje sau postări ofensatoare pe rețelele de socializare. Simplul fapt că cei doi nu ar fi putut scrie mesaje blasfemiatoare din cauză că sunt analfabeți, ar fi trebuit să ducă la eliberarea lor imediată. Totuși, în Pakistan, dovezile primare ajung adesea să fie ignorate sau mai rău de atât, manipulate de către oameni influenți și bogați, care intenționază să facă rău.”

Malook a fugit în Olanda temându-se pentru viața lui, când extremiștii islamici au început să protesteze violent după ce condamnarea Asiei Bibi a fost anulată, însă mai apoi s-a întors în Pakistan.

Asia Bibi, o simplă muncitoare în agricultură, a petrecut opt ani ca și condamnată la moarte, înainte de a fi eliberată, și a ajuns în Canada săptămâna trecută, unde a fost reunită cu familia ei. Cazul ei a atras atenția internațională, după ce două persoane politice importante au fost asasinate pentru că au susținut-o pe Asia Bibi și au dorit să reformeze legea blasfemiei din Pakistan.

Conform Open Doors, care monitorizează persecuția creștină din întreaga lume, legile Pakistanului privind blasfemia îi vizează în mod special pe creștini. Henrietta Blyth din cadrul Open Doors a spus: „Am auzit despre cazul Shaguftei și a soțului ei. Există asemănări alarmante cu cazul Asiei Bibi și suntem îngrijorați pentru familiile și comunitățile implicate. Vom face apel ca sistemul judiciar din Pakistan să facă dreptate și cerem ca sistemul să acționeze cu integritate în modul în care va trata cazul cuplului aflat momentan în custodia lor.”

John Pontifex din cadrul Asociației de Ajutorare a Bisericilor în Nevoie, a spus că extremismul este în creștere în Pakistan și acest lucru îi face pe creștini să se simtă abanonați și persecutați: „Creștini – în special fete – sunt abuzați și discriminați la școală, la locul de muncă și pe străzi. Unele fete sunt răpite, violate și forțate să se căsătorească. În instanță, creștinii – mai ales femeile – nu își pot face auzită vocea și trăiesc zilnic sub amenințarea violenței și a faptului că pot fi acuzați de blasfemie.”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale