Ziua a 6-a: La un ceai cu kazahii

Ziua a 6-a: La un ceai cu kazahii

„Hai la noi să bem un ceai împreună!”

Când primești o astfel de invitație de la o familie kazahă, probabil vei primi o masă copioasă, nu doar ceva de băut. Însă va fi și mult ceai, delicios și cu mult lapte.

Kazahii sunt un popor musulman din Asia Centrală. Cei mai mulți dintre ei trăiesc în Kazahstan, însă există minorități kazahe și în țările învecinate, unde se luptă să-și păstreze limba și specificul cultural. În zonele rurale unii dintre ei sunt nomazi, își păstoresc turmele și locuiesc în iurte – corturi tradiționale făcute din lână.

Nu trebuie să aștepți o invitație de la prietenii kazahi – poți merge oricând la o poveste, câteva căni de ceai cu lapte și niște pâine „bauarsak” – aluat prăjit în ulei. Printre acești oameni prietenoși, vei găsi și unii kazahi care îl urmează pe Hristos. Asta le poate aduce necazuri și chiar persecuție, însă nu atât de severă ca în alte țări.

Naomi a început să-l urmeze pe Hristos acum câțiva ani și și-a propus să fie ospitalieră chiar mai mult decât o cere cultura ei. Pentru că trăiește la oraș lângă un spital, oameni din zonele rurale o contactează iar ea ii găzduiește pe perioada în care ei sau un membru al familiei lor este sub tratament acolo. Soțul lui Naomi nu este credincios, însă ea i-a spus: „Știm ce înseamnă să fii bolnav, sărac și în nevoie, așa că se cuvine să îi ajutăm pe acești oameni.” Faptul că ușa casei ei este mereu deschisă îi permite să arate altora dragostea lui Isus.

Motive de rugăciune

Lasă-te inspirat de Romani 12:12-14 în timp ce te rogi pentru kazahii care-l urmează pe Isus, ca aceștia să arate dragostea lui Dumnezeu și să își împărtășească credința prin ospitalitatea lor.
Rugați-vă pentru lucrătorii creștini care îi învață pe kazahi, ca ei să încurajeze biserica kazahă la maturizare în credință și la o bună mărturie.
Rugați-vă pentru grupurile de kazahi care sunt împrăștiați prin alte țări să fie comunități folositoare, care prin cultura lor ospitalieră sa-și facă prieteni și să fie binecuvântați.

Articol preluat de la Stiri Crestine.ro

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale