De unde vine cuvântul Ramadan?

De unde vine cuvântul Ramadan?

Zilele acestea musulmanii de pe întreg cuprinsul lumii sărbătoresc Ramadanul, care în 2019 a început pe 5 mai şi se va încheia pe 4 iunie.

Dar de unde vine cuvântul Ramadan?

Ramadanul este a noua lună a calendarului lunar islamic şi ține 29 sau 30 de zile, depinde de când va fi luna nouă vizibilă.

Cuvântul arab Ramdan sugerează căldură intensă. Din câte se pare, în peninsula arabă, în epoca pre-islamică, Ramadanul era numele unei luni de vară extrem de fierbinţi.  În calendarul islamic însă Ramadanul variază de la an la an. Anul acesta a început pe 5 mai iar anul viitor va începe la sfârşitul lui aprilie asta deoarece anul islamic este în medie cu 11 zile mai scurt decât anul solar.

Care este importanța Ramadanului?

Ramadanul este o perioadă de post total şi de activitate spirituală şi este unul din „cei cinci piloni ai islamului” (ceilalţi patru fiind: declaraţia de credinţă, rugăciunea zilnică, milostenia şi pelerinajul la Mecca). Este de aşteptat ca toţi musulmanii care nu au vreo problemă medicală să nu mănânce, să nu bea şi să nu întreţină relaţii sexuale de la răsăritul soarelui şi până la apus, în fiecare din zilele Ramadanului. Musulmanii religioşi se şi roagă în această perioadă, în special seara, şi încearcă să recite întreaga carte a Coranului. Credinţa predominantă în rândul musulmanilor este că în ultimele 10 nopţi din Ramadan Coranul a fost revelat profetului Mohamed.

De unde vine cuvântul Ramadan?

Care este legătura dintre suflet şi trup pe care Ramadanul încearcă să o explice?

Coranul spune că postul este prescris pentru credincioşi pentru ca ei să devină conştienţi de Dumnezeu. Prin abţinerea de la lucrurile care ne satisfac nevoile de bază (cum ar fi apa, de exemplu), se crede că cel care o face va fi împins să reflecte la scopul vieţii şi să se apropie de cel care a creat şi susţine viaţa. Prin urmare, comiterea unor fapte rele va submina postul. Mulţi musulmani pretind şi că postul le dă un sentiment de sărăcie şi aceasta va produce o atmosferă de empatie.

Pot musulmanii să ocolească postul în unele zile? Şi dacă da, pot face ceva să recupereze ulterior?

Toţi cei care au anumite probleme de sănătate sau sunt bătrâni, pot fi scutiţi de obligaţia de a posti; la fel şi pentru cei care călătoresc. Există posibilitatea ca cei care nu au postit să recupereze ulterior.  (Este posibil ca o persoană să recupereze toate zilele în care nu a postit în luna imediat următoare Ramadanului, luna Shawwal.) Cei care nu pot posti deloc (dacă au posibilităţi financiare) pot oferi de mâncare nevoiaşilor că o măsură alternativă de a se alinia la spiritul postului.

Care este semnificaţia celor 29 sau 30 de zile de post?

Prin postul pe o perioadă mai lungă de timp, musulmanii practicanţi urmăresc să obţină anumite atitudini şi valori pe care să le cultive un an întreg. Ramadanul este uneori asemănat cu o tabără de antrenament spiritual.

În afara slăbiciunii datorate lipsei hranei şi a apei, credincioşii se confruntă şi cu oboseala datorată rugăciunilor de noapte şi meselor luate înainte de zorii zilei. Această stare este cu atât mai vizibilă în ultimele 10 zile din Ramadan. Această perioadă, considerată ca fiind perioada în care s-a scris Coranul, este de asemenea văzută ca fiind şi timpul când recompensele divine sunt multiplicate. Mulţi musulmani se roagă suplimentar în tot acest timp.

Ce se sărbătoreşte la sfârşitul Ramadanului?

Sfârşitul Ramadanului marchează începutul uneia dintre sărbătorile islamice majore, Eid al-Fitr, sau „sărbătoarea încetării postului”. În această zi, mulţi musulmani participă la servicii religioase, se vizitează cu rudele sau prietenii şi îşi fac cadouri.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale