Papa Francisc: Biserica trebuie să învețe să renunțe la vechile „tradiții”

Papa Francisc: Biserica trebuie să învețe să renunțe la vechile „tradiții”

„Este o greșeală pentru Biserică să încerce să păstreze vechile tradiții sau să aibă răspunsuri clare pentru tot”, a spus Papa Francis joi.

„Iisus a omis în ​​mod intenționat să le spună ucenicilor multe lucruri, astfel încât Biserica să învețe să renunțe la dorința de claritate și ordine”, a spus Papa participanților la cea de-a 21-a Adunare Generală a Caritas Internationalis, programul carității globale a Bisericii.

„Când păgânii au îmbrățișat pentru prima oară credința creștină, a apărut întrebarea dacă ar trebui să respecte toate preceptele legii evreiești, despre care Iisus nu a vorbit niciodată”, a spus Papa.

Neavând mereu „reguli clare” care ar rezolva rapid problemele, Iisus a protejat Biserica de ispita „eficientismului”, a spus Francis, care este dorința ca Biserica să aibă totul sub control, evitând surprizele, cu agenda sa întotdeauna în ordine.

„Acesta nu este modul în care Domnul acționează”, a continuat el. El nu trimite răspunsuri din ceruri. „El trimite Duhul Sfânt”.

„Iisus nu vrea ca biserica să fie un model perfect, mulțumită cu propria sa organizație și capabilă să-și apere bunul nume”, a spus el. „Iisus nu a trăit așa, ci într-o călătorie, fără să se teamă de rătăcirile vieții”.

„A trăi așa cum Iisus cere „curajul renunțării”, a spus pontiful, „este dorința de a renunța la tradițiile dragi nouă”.

„Schimbarea și adaptarea nu înseamnă a impune ceva nou”, a spus el, „ci lăsând la o parte ceva vechi.”

„Acești creștini timpurii au trebuit să învețe să lase în urmă „tradiții și precepte religioase importante, dragi poporului ales„, a spus el, „prin care era în joc și „identitatea lor religioasă”.

„În cele din urmă, nu aveau nevoie de o grămadă de doctrine și tradiții, doar simplul anunț că „Dumnezeu este iubire”, a spus Francisc și, în fața acestui mare adevăr, „chiar și convingerile și tradițiile umane pot și trebuie abandonate, deoarece sunt mai mult un obstacol decât un ajutor„.

„Dumnezeu deseori purifică, simplifică și ne face să creștem îndepărtănd, nu adăugănd, așa cum am putea face”, a spus el.

„Credința adevărată curățată de atașamente”, a spus el. „Ca biserică, nu suntem chemați la compromisuri corporative, ci la întreprinderi evanghelice”.

Criticii papei s-au plâns de multe ori că el în mod intenționat semănă „ambiguitate”, iar cuvintele pontifului, joi, par să sugereze că el deține această critică ca o insignă de onoare deoarece vede dorința de claritate doctrinară ca fiind anti-evanghelică.

Francis a refuzat să răspundă la patru cardinali care i-au prezentat cinci întrebări sau „dubia” pentru a clarifica anumite învățături presupuse neclare în scrisoarea sa de invătare din 2016, Amoris Laetitia („Bucuria iubirii”).

În 2017, fostul șef doctrinar al Conferinței Episcopilor din SUA (USCCB) a scris o scrisoare puternică către Papă, criticând învățătura lui „intenționat ambiguă”, ironizarea conservatorilor și rezistența față de criticile constructive.

weinandy

Thomas Weinandy, capuccin si unul dintre teologii cei mai importanți din lume, n-a fost admis la Conferința Episcopală americana dupa ce a scris o scrisoare critică.

Preotul capucin, părintele Thomas Weinandy, pe care propriul Papa Francisc l-a numit în 2014 la Comisia Internațională de Teologie a Vaticanului, a prezentat cinci puncte care ilustrează „confuzia cronică” care pare să caracterizeze pontificatul Francisc, și anume ambiguitatea intenționată, disprețul pentru doctrină, numirea episcopilor heterodoxi, semănatul diviziunii în Biserică și spiritul de razbunare în fața criticii.

Îndrumarea Papei „uneori pare a fi intenționat ambiguă„, a spus teologul, lăsând credincioșii confuzi și spiritual in derivă. „A învăța cu o astfel de lipsă de claritate aparent intenționată riscă inevitabil exista riscul să păcătuiască împotriva Duhului Sfânt, Duhul adevărului„, a spus preotul.

În timp ce Papa îi acuză pe criticii săi de a converti doctrina într-o ideologie, „este tocmai doctrina creștină care eliberează oamenii de ideologiile lumești și asigură că in realitate propovăduiesc și învață Evanghelia autentică și dătătoare de viață„, a spus Weinandy.

Alți observatori au atribuit neclaritatea obișnuită a Papei la formarea sa în ordinul iezuit.

„Pentru cei care nu sunt familiarizați cu iezuiții”, a scris Dominic Lynch în The Federalist„doctrina vagă și poroasă este aproape rațiunea lor de a fi. De fapt, este atât de inrădacintă în ordin încât găsirea unui iezuit conservator este mai dificilă decât găsirea unui liberal în vestul Texasului „.

Sursa Breitbart

Papa Francisc: Biserica trebuie să învețe să renunțe la vechile „tradiții”

Loading…

Articol preluat de la Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale