Biserica din Turcia este in pericol

Mergem in Turcia, unde liderii de biserici sunt de parere ca se vor confrunta cu probleme. Pastorul american Andrew Brunson a depus marturie in fata Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasa Internationala saptamana trecuta. Brunson a petrecut doi ani in inchisoare si s-a aflat in arest la domiciliu in Turcia, fiind acuzat de guvernul lui Erdoğan ca ar fi fost un terorist. El a spus comisiei ca aceeasi tactica este acum folosita impotriva altor crestini straini pentru a-i constrange sa paraseasca tara. Acest fapt cauzeaza probleme Bisericii.

Andrew Brunson, pastor si fost misionar in Turcia: Guvernul turc nu permite infiintarea unor programe educatioale si de formare a liderilor. Acesta este motivul lipsei de pastori instruiti. Astflel, strainii au ajutat la implinirea acestei nevoi. In ultimii ani, peste 50 de familii protestante au fost nevoite sa paraseasca tara. Multe biserici au fost afectate in mod negativ, iar in Izmir unde am slujit eu, cinci biserici si-au pierdut liderii coordonatori. Asta inseamna ca sunt afectate jumatate din bisericile din acel oras cu o populatie de patru milioane de oameni.

Guvernul considera activitatile crestine precum evanghelizarea si lucrarea sociala ca fiind o amenintare pentru tara, spunind ca asta ii imparte pe turci si amemninta unitatea nationala. Fata de alte tari musulmane, in Turcia crestinii isi pot practica credinta, insa potrivit lui Brunson ei simt ca, in curand nu vor mai fi in siguranta.

Andrew Brunson: Un alt lider de biserica mi-a scris acum cateva zile. El mi-a spus: „Cativa crestini au inceput sa ma intrebe: Ce masuri va lua guvernul impotriva lor dupa ce vor pleca strainii?” Este o intrebare buna. Potrivit unor lideri straini exista, citez: „o anticipare a unor actiuni ale guvernrului impotriva liderilor de biserici: arest, investigatii, nu stim ce se va intampla.” Deportarea liderilor crestini a luat amploare si acesta este un semn ca va urma o perioada intunecata. Turcia inca nu este in acesta faza, dar se indreapta intr-o directie gresita.

Biserica din Turcia este foarte mica. Sunt vreo 60.000 de credinciosi fosti musulmani, intr-o tara de 80 de milioane de locuitori. Potrivit lui Brunson atentia organelor media acordata liderilor de biserici straini a starnit curiozitatea turcilor si tot mai multi turci viziteaza biserici si sunt interesati de Biblie.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond Crestin 781 – 4 iulie 2019.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale