Creştinii şi inteligenţa artificială

Creştinii şi inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială (AI) ar putea face ca tehnologia să ajute oamenii să ia decizii mai bune şi să-i ajute să lucreze mai eficient.

Însă, conform unei declaraţii despre etică şi tehnologie semnată de către baptiştii de sud şi alţi lideri evanghelici din America, inteligența atificială nu este neutră din punct de vedere moral.

„Noi afirmăm că rolul AI este de a informa şi de a ajuta în procesul de realizare a raţionamentului uman şi de luare a deciziilor, pentru că este o unealtă care excelează în procesarea datelor şi în determinarea rezultatelor, lucruri care de multe ori imită sau exced abilităţile umane,” se spune în declaraţia intitulată „Inteligența artificială: o declaraţie de principii evanghelice.”

„Chiar dacă AI excelează în calculul şi procesarea datelor, tehnologia este incapabilă de a poseda capacitatea de a deveni un agent moral sau a avea responsabilitate morală.”

Mai mulţi creştini s-au adunat în primăvara acestui an la un eveniment găzduit de către Comisia pentru Etică şi Libertate Religioasă din cadrul Convenţiei Baptiştilor de Sud din America pentru o discuţie privind implicaţiile utilizării AI în mai multe domenii, de la chestiuni de credinţă şi până la politică externă.

Russell Moore, preşedintele Comisiei, a spus că inovaţia tehnologică ar putea duce la modalităţi noi de a traduce şi împărtăşi Biblia cu oameni de pe tot cuprinsul globului care încă nu au auzit Evanghelia, şi chiar în prezent există modalităţi prin care credincioşii orbi pot asculta un robot inteligent care le poate recita orice pasaj din Biblie.

Însă el a spus că este crucial să adresăm şi chestiuni spirituale legate de folosirea AI.

„Pentru mulţi ani m-am confruntat cu faptul că mulţi dintre oamenii din comunitatea noastră cred că cea mai urgentă problemă pe care trebuie să o adresăm este cea care se dezbate la un moment dat pe Facebook,” a spus el, „când de fapt, în cele mai multe cazuri, urgenţa este de fapt chiar Facebook-ul însuşi precum şi toate celelalte tehnologii nou-aparute.”

Jason Thacker, director de creaţie în cadrul Comisiei, a lucrat la declaraţia de cinci pagini despre tehnologie, cu ajutorul unor experţi în teologie, tehnologie, drept şi medicină.

Declaraţia are rolul de a ajuta evanghelicii în decizia lor de a folosi tehnologii şi dispozitive precum telefoanele inteligente şi asistenţi virtuali cum ar fi Siri sau Alexa, dintr-o perspectivă spirituală care are ca element central etica şi demnitatea umană.

„Cred că AI reprezintă cea mai mare oportunitate de îmbunătăţire a vieţii umane din timpul nostru dar, în acelaşi timp, reprezintă şi cea mai mare ameninţare la adresa demnităţii umane cu care ne vom confrunta,” spune Thacker, care este şi autor al unei cărţi ce va apare în curând, intitulată „Tehnologia şi viitorul.”

Thacker compară tehnologia modernă cu istorisirea biblică din cartea Exod, unde poporul evreu abia ieşit din Egipt, şi-a făcut un viţel de aur pentru a-i aduce închinare.

„Dacă nu ne gândim la ce vom crea cu ajutorul inteligenţei artificiale,” a spus el, „vom cădea pradă aceleaşi ispite, de a ne închina creaturii în locul Creatorului.”

Taylor Barkley, responsabil de tehnologie şi inovare la institutul Charles Koch, spune că este „cu totul de acord” cu cele afirmate în declaraţie și că „oamenii ar trebui să dezvolte şi să utilizeze tehnologia într-un mod care să ducă la bunăstare generală şi la alinarea suferinţei umane.”

Barkley, un susţinător al „inovării fără permisiune”, a spus că apreciază scopul declaraţiei de a reduce teama despre viitorul tehnologiei, dar că „noile tehnologii trebuie adresate pe măsură ce ele apar şi nu aruncând critici asupra oricărui nou efort de inovare.”

În declaraţie se face apel ca AI să fie folosită pentru a „identifica şi elimina părtinirea inerentă din procesul uman de luare a deciziilor.” Datele furnizate de către AI nu trebuie să fie folosite în beneficiul celor puternici sau pentru a face rău celor slabi.

„Respingem posibilitatea delegării, în caz de război, a responsabilităţii luării deciziilor de la oameni către AI,” se spune în declaraţie. Nici o naţiune sau grupare nu are dreptul să folosească AI pentru a duce la îndeplinire genocidul, acte de terorism, tortură sau alte crime de război.”

Semnatarii declaraţiei condamnă de asemenea folosirea AI pentru scopuri sexuale nepotrivite, inclusiv pentru întruchiparea unor fiinţe umane.

„AI nu trebuie să intervină sau să se substituie relaţiei biblice în ceea ce priveşte sexualitatea între un bărbat şi soţia lui, conform cu planul lui Dumnezeu pentru căsătoria umană,” spun ei.

Declaraţia afirmă de asemenea şi rolul muncii ca parte din „planul lui Dumnezeu pentru oameni” şi spune că tehnologia trebuie folosită pentru a îmbunătăţi munca şi nu pentru a o înlocui.

„Umanitatea nu trebuie să folosească AI sau alte inovaţii tehnologice pentru a căuta o viaţă de huzur şi de plăceri, chiar dacă bunăstarea socială în creştere creează o astfel de premisă,” se mai spune în declaraţie.

Într-un interviu oferit după eveniment, Moore a spus că plenul Comisiei pentru Etică intenţionează să dezvolte o programă şi alte resurse pentru a ajuta părinţii, bisericile şi pastorii să hotărască modul de utilizare a telefoanelor şi tabletelor inteligente la întâlnirile de închinare.

„Cea mai des întâlnită întrebare la care trebuie să răspund, în termeni de etică personală, se referă la utilizarea tehnologiei, spune el.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale